Čadežu i treći mandat u Bordu direktora Evrokomore

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čadežu i treći mandat u Bordu direktora Evrokomore

  Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ponovo je izabran za člana Borda direktora Evrokomore, najveće evropske poslovne asocijacije koja predstavlja 20 miliona kompanija i okuplja 45 nacionalnih i 1.700 regionalnih i lokalnih komora.

  Čadežu, koji kopredsedava Odboru za zajedničko tržište i vodi Digitalnu mrežu Evrokomore, to je treći jednogodišnji mandat u najvišem rukovodstvu Evrokomore u kome predstavlja komore iz zemalja koje nisu članice EU, saopštila je PKS.

  “Ovo je posebno značajno za Zapadni Balkan. Daje nam mogućnost da i u narednom periodu u Briselu najdirektnije zastupamo stavove zapadnobalkanskih ekonomija i kompanija u procesu evropskih integracija, povezujemo ih sa kompanijama iz Evropske unije i kroz razmenu informacija i iskustva sa kolegama iz drugih komora kreiramo zajedničke programe i usluge za konkurentnije poslovanje naših članica”, kazao je Čadež.

  Dodao je da je to ostvarivo jer Evrokomora i njen predsednik Кristof Lajtl podržavaju napore za čvršće ekonomske integracije unutar regiona i sa EU, realizaciju inicijative za implementaciju četiri evropske slobode kroz izgradnju zajedničkog zapadnobalkanskog tržišta bez barijera i proširenje EU na Zapadni Balkan.

  Ta podrška, ukazao je, dodatno je potvrđena i nedavnom odlukom o formiranju posebnog odbora Evrokomore za susedstvo i proširenje.

  “Očekujemo i sa partnerima iz EU posvećeno radimo, da realizacija te inicijative počne već tokom aktuelnog, nemačkog predsedavanja, što će kompanijama iz regiona, sa usvajanjem standarda EU i primenom usklađenih zakona i propisa i pre zvaničnog članstva u EU, obezbediti ekonomske povlastice kakve uživaju i privrede zemalja članica”, istakao je Čadež.

  To je, kako je rekao, interes i srpske ekonomije, jer će smanjiti troškove i povećati konkurentnost kompanija, obezbediti im bolji pristup finansijama, ubrzati trgovinu i omogućiti rast međusobne i razmene sa svetom, ali i interes kompanija iz EU, koje ovde već posluju i nameravaju da se šire u regionu, evropske privrede kao najvećeg spoljnotrgovinskog partnera i najvećeg investitora u Srbiji i regionu.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE