Cela maloprodaja Agrokora van Hrvatske ide Merkatoru?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cela maloprodaja Agrokora van Hrvatske ide Merkatoru?

  Kako piše ljubljansko Delo, iz štaba vanredne Uprave Agrokora dolazi nova zamisao za preoblikovanje strategije maloprodaje.

  Osim nedavno najavljenog povratka Merkatora na tržište Bosne i Hercegovine, umesto Konzuma, Agrokor bi celokupnu maloprodaju izvan Hrvatske, odnosno u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, potpuno prepustio slovenačkom Merkatoru, piše ljubljansko Delo, a prenosi Seebiz.

  Agrokor namerava da svoje odnose s kupcima i dobavljačima u BiH poboljša uklanjanjem grešaka prethodne administracije, koja je sve Merkatorove prodavnice u BiH preimenovala u Konzum i tako izgubila veliki deo tog tržišta.

  Povratak Merkatora BiH je prema prognozama izvršnog direktora kompanije Tomislava Čizmića odlična vest za slovenačke dobavljače. Budući da proces “presvlačenja” trgovina nije jeftin i zahteva puno vremena, vanredna Uprava Agrokora pod vodstvom Ante Ramljaka projektom se bavi pažljivo a pritom se pomaže savetima konsultanatske firme Alix Partners.

  Ante Ramljak je prošle nedelje u Bosni i Hercegovini izjavio da lokalne firme posluju stabilno, a trgovačka društva Konzum i Velpro ne ostvaruju dobre rezultate. Povratkom u BiH Merkator bi dobio 260 lokalnih trgovina i više od stotinu miliona Konzumovih obaveza prema dobavljačima u zemlji.

  Ramljak računa da bi sličnim potezom u Srbiji s dobavljačima i kupcima postigao dobar učinak, jer su nakon brojnih analiza otkrili da potrošačima i dobavljačima Merkator uliva veće poverenje nego Konzum. Pritom su u vodstvu grupe naglasili da je ovo samo plan, kojeg Merkator mora da predstavi odboru poverilaca i dobiti odobrenje za ovaj korak.

  Na zabrinutosti da jačanjem Merkatora, Agrokor odzravljuje deo konzorcijuma koji priprema za prodaju, u Agrokoru su hrvatskim medijima odgovorili da prodaja trenutno nije u igri. U prvoj fazi planiraju da prodaju delove kompanije, koji ne predstavljaju osnovnu delatnost, pa se očekuje da će prva na redu za prodaju biti prehrambena preduzeća iz grupe.

  Ante Ramljak i njegov tim željno čekaju kraj nedelje, kada se očekuje da će privremeni poverilački odbor glasati o novom likvidnosnom kreditu u iznosu od gotovo 250 miliona evra. Taj novac bi mogao društvu da omogući normalno poslovanje do kraja godine.

  Usprkos oštrim stajalištima ruskih kreditora i nekih zapadnih banaka, u Agrokoru veruju da će svež novac doći na vreme u kompaniju.

  Izvor: Delo, Seebiz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE