Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Celu godinu bez BELOG ŠEĆERA – kako je Pančevac „skinuo“ holesterol i masne naslage

    Nekadašnji profesionalni plivač Miloš Spasić godinu dana nije konzumirao beli šećer. Na ovakav korak odlučio se prvenstveno zbog zdravlja, ali i očuvanja sportskog duha, a za BIZLife portal je ispričao kakve efekte po zdravlje oseća.

    Osim što je holesterol koji je bio “problematična stavka” vratio u normalu, kaže, sada se oseća bolje, ima više energije i bolje spava.

    Miloš je osim šećera izbacio i proizvode koji ga sadrže – torte, kolače, slatkiše, grickalice, sokove, kao i hranu iz pekare.

    Zamena za sve to mu je voće, koje sadrži dovoljno prirodnog šećera, a koji za razliku od industrijskog, nije štetan, već je neophodan i koristan za organizam.

    “U mlađim danima, od malih nogu do 25. godine, bavio sam se profesionalno plivanjem. U vreme dok sam trenirao profesionalno svi zdravstveni parametri su mi bili uvek 100 odsto savršeni. Po okončanju sportske karijere, nastavio sam rekreativno da plivam dva do tri puta nedeljno, a takođe sam nastavio i da se takmičim, samo sada na masters takmičenjima”, priča Miloš Spasić za BIZLife portal.

    Da bi masters takmičar mogao da se takmiči, mora na svakih šest meseci da uradi kompletne laboratorijske analize i da prođe pregled sportskog lekara.

    Zahvaljući tim analizama, primetio je da mu je poslednjih nekoliko godina holesterol konstantno na gornjoj granici ili blago preko referetne vrednosti.

    Pokušao sam da menjam ishranu, da jedem manje masno, više da treniram i ništa nije vredelo. Onda sam jednog dana shvatio da jedem previše slatkiša i raznih drugih namirnica koje sadrže industrijski proizveden šećer i rešio sam da ga izbacim u potpunosti iz ishrane na određeni period, pa da pratim šta će se dešavati, priča sagovornik BIZLife portala.

    “Nisam ni jednom prekršio zacrtano. Veliki uspeh za jačanje karaktera i volje, a o zdravstvenim benefitima i da ne govorim”, napisao je na Tviteru, tačno godinu dana od kada se odrekao šećera.

    A šta se zaista desi sa zdravljem i u organizmu kada „otpišemo“ šećer

    Holesterol je sada na normali i „ne mrda” što su pokazale i poslednje dve kontrole, navodi Miloš Spasić.

    “Takođe, izgubio sam dosta masnih naslaga koje ni sa jednim režimom ishrane, niti sa treninzima nisam uspevao da skinem. Osećam se generalno bolje, bolje spavam i imam više energije”, priča.

    Inače, u poslednje vreme, sve više ljudi okreće se zdravim stilovima života koji pored sporta podrazumevaju i promenu načina ishrane, odnosno, prvenstveno odricanje od šećera i namirnica koje ga sadrže.

    Miloš kaže da bi svima preporučio da menjaju sve što primete da im ne prija.

    “Neke generalne preporuke koje su skoro pa univerzalno primenjive na sve bi bile: jedite što više kuvane i barene hrane, a što manje pržene. Jedite što više sirovog voća i povrća. Hrana treba da bude što raznovrsnija, kao i da imate najmanje dva obroka dnevno, a idealno bi bilo tri. Krećite se i vežbajte redovno, trudite se da spavate bar sedam, osam sati, unosite dovoljno tečnosti u toku dana”, navodi Miloš.

    Što se tiče volje i upornosti, pitanje je samo koliko nešto zaista želite, navodi.

    Ako želite da dođete do zacrtanog cilja, uradiće te sve što je potrebno, toliko je jednostavno, sve ostalo su izgovori, savetuje Miloš Spasić.

    Mala „biznis zajednica“ zdravih slatkiša

    Nutricionisti ukazuju da treba praviti razliku između prirodnih šećera, odnosno onih koji se na primer, nalaze u voću, od onih koji su industrijski proizvedeni. Takvog šećera ima u skoro svakom kupovnom proizvodu i njihovom konzumacijom unosimo ogromne količine ugljenih hidrata, što dugoročno može izazvati zdravstvene probleme.

    Ipak, alternativa srećom postoji, pa tako prerađeni i rafinisani šećer možemo zameniti medom, stevijom, javorovim sirupom, čokoladu rogačem i na taj način dati doprinos poboljšanju sopstvenog zdravlja.

    Osim benefita za zdravlje, mnogi su se zahvaljujući odluci da iz ishrane izbace sećere vremenom odlučili i da pokrenu sopstveni biznis.

    Tako je danas sve više i radnji poslastičarnica koje u svojoj ponudi imaju organsku hranu, i specijalitete odnosno slatkiše i poslastice bez sećera i glutena, a koje podrazumevaju kombinaciju proizvoda poput organskog kakaa, rogača, koštunjavih plodova, kokosovog ulja, bademovog mleka…

     

    Kad kažes „Ćao“ sećeru, i nađeš zdraviju zamenu

    Stefan i Jelena iz Beograda odlučili su pre pet godina da pokrenu proizvodnju kolača bez sešera “Ćao sećeru”, koji su zamenili urmama i koštunjavim voćem.

    “Alternativa za sećer su urme, koje takođe sadrže šećer kao i svako drugo voće, ali za razliku od belog, kome smo rekli “ćao”, urma je u potpunosti prirodna, sadrži dosta vitamina i nutrijenata, i drugačije se razlaže u organizmu”, navode.

    Do tada kaže nisu verovali da nešto tako zdravo i prirodno, kao što je celovita urma može biti tako ukusno.

    Ideju za prvu kuglicu su dobili od prijatelja, a sada imaju radnju na Dorćolu, gde se njihovi proizvodi mogu kupiti, a takođe rade i dostavu. Planovi su im da se njihovi slatkiši uskoro nađu i u maloprodaji.

    U njihovoj radnji mogu se naći kuglice, torte, namazi, palačinke, mafini, kapkejkovi, kolačići, kaše, šejkovi…

    “Svi proizvodi su 100% prirodni, bez dodatog šećera, bez glutena i veganski, a naši kupci su svi oni koji iz nekog razloga moraju ili žele da se hrane prirodno, odnosno zdravije”, navode.

    Jelena i Stefan koji su i sami iz upotrebe izbacili šećer kažu i da je za zdrav život najvažnije emotivno, odnosno psihičko i duhovno stanje.

    „Džaba dobra ishrana ako živimo stresno“

    Ako je stres konstantno prisutan u našem životu, džabe je dobra ishrana, a s druge strane, ako smo esencijalnije stvari rešili i na red je došla ishrana, benefiti su ti da se osećate lakše i bolje, ističu.

    “Ako pričamo o izbacivanju belog šećera, odnosno namirnica u kojima se on nalazi. To su primetni benefiti. Neprimetni su ti što činite ogromnu uslugu svom telu i organizmu. U našem slučaju, možda najlepše od svega je što je to još jedna grana, još jedno polje, gde ostajemo verni sebi. A nema ništa lepše u životu od toga kad se ponašaš u skladu sa svojim verovanjima, stavovima, u skladu sa svojom filozofijom…”, navode sagovornici BIZLife portal.

    Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

    Foto: Pixabay, Privatna arhiva

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE