Čemu pesimizam? Kontranapad NBS na međunarodne procene o BDP Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čemu pesimizam? Kontranapad NBS na međunarodne procene o BDP Srbije

  Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da pojedine međunarodne finansijske institucije pesimistički procenjuju ekonomska kretanja u Srbiji iako se srpska ekonomija četvrti mesec zaredom oporavlja brže od očekivanja, a neki sektori su dostigli pretkrizni nivo aktivnosti.

  Po novim projekcijama NBS, pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini neće biti 1,5 odsto, kako je ranije prognozirano, već jedan odsto, a postoji mogućnost da taj rezultat bude i bolji i pored neizvesnosti i rizika koji dolaze iz međunarodnog okruženja.

  S druge strane, po pitanju ekonomskih izgleda za ovu i narednu godinu, suočeni smo sa izraženim i vrlo često prenaglašenim pesimizmom pojedinih međunarodnih finansijskih institucija.

  “Ako je to i bilo razumljivo u martu i aprilu, kada još uvek nije bilo adekvatnih ekonomskih pokazatelja i kada smo svi bili suočeni za izraženom neizvesnošću po pitanju toka pandemije i njenih posledica, utoliko to nije razumljivo danas, kada već imamo javno dostupne i međunarodno prihvaćene i uporedive makroekonomske i fiskalne podatke za više od pola godine”, navela je centralna banka u saopštenju.

  Kako je podsetila NBS, Svetska banka izašla je sa procenom da će BDP Srbije ove godine biti realno smanjen za tri odsto, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa još negativnijom procenom da će Srbija pad biti 3,5 odsto.

  “BDP Srbije je u prvoj polovini godine smanjen za 0,8 odsto, što spada u prva tri rezultata po pitanju ekonomske aktivnosti u Evropi. Srpska ekonomija je u prvom kvartalu zabeležila rast od 5,1 odsto, dok je pad u drugom kvartalu, zahvaljujući pravovremenoj reakciji, ograničen na 6,4 odsto, što je višestruko manji pad u odnosu na većinu ostalih evropskih zemalja“, istakla je NBS.

  Po računici centralne banke, za pad BDP Srbije u ovoj godini od tri ili više od tri odsto, bilo bi potrebno da međugodišnji pad BDP u drugoj polovini godine bude veći od pet odsto, što praktično znači kao u drugom kvartalu, kada više od mesec dana značajan deo srpske ekonomije ili nije radio ili je radio smanjenim kapacitetom.

  “Već na osnovu julskih i avgustovskih podataka, vidimo da je tako nešto praktično nemoguće“, ocenila je NBS i dodala da je industrijska proizvodnja i u julu i u avgustu zabeležila međugodišnji rast, što je slučaj i sa prometom u trgovini na malo i sa pokazateljima tržišta rada, dok je izvoz na putu normalizacije.

  Prognoza NBS je da će, po isključenju sezonskih efekata, BDP Srbije u trećem kvartalu biti veći u odnosu na drugi kvartal za više od šest odsto, dok u četvrtom kvartalu treba očekivati dodatni oporavak ekonomije i rast od oko tri odsto desezonirano u odnosu na treći kvartal.

  Takvi ekonomski pokazatelji, po tumačenju NBS, posledica su obimnog i sveobuhvatnog paketa monetarnih i fiskalnih mera radi ublažavanja posledica pandemije, donetog u najkraćem roku, čime je sprečen pad poslovnog i potrošačkog poverenja i očuvana su radna mesta i proizvodni kapaciteti.

  Procene NBS su da će u Srbiji naredne godine rast BDP biti oko šest odsto, čime će prestići pretkrizni nivo ukupne ekonomske aktivnosti.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE