Cena Trampovog "rata" sa Kinom - 245.000 otpuštenih Amerikanaca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cena Trampovog “rata” sa Kinom – 245.000 otpuštenih Amerikanaca

  Zbog trgovinskog rata koji je američki predsednik Donald Tramp započeo sa Kinom, Sjedinjene Države su izgubile 245.000 radnih mesta, a postupno obostrano smanjivanje carina podstaklo bi rast i delom nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.

  Studiju je naručilo Američko-kineski poslovni savet (USCBC), udruženje velikih američkih kompanija koje posluju u Kini, a izradio ju je Oxford Economics.

  Obostrano postepeno smanjivanje carina rezultiralo bi otvaranjem 145.000 radnih mesta u SAD do 2025. godine, utvrdili su autori.

  “Scenario eskalacije” pretpostavlja pak kidanje veza između dve vodeće svjetske privrede, uz procenu da bi se u tom slučaju američki BDP mogao smanjiti za 1.600 milijardi dolara u narednih pet godina, broj radnih mesta u 2022. za 732 hiljade, te za 320.000 do 2025.

  Studija je objavljena samo nekoliko dana pre nego što će u Belu kuću ući novoizabrani predsednik Džo Bajden i započeti veliku analizu američke trgovinske politike, napominje Rojters.

  Bajden je rekao da u dogledno vreme ne planira da menja carinsku politiku, ali da će sarađivati sa saveznicima kako bi pritisnuo Kinu da promeni trgovinsku politiku.

  Studija procenjuje da američki izvoz u Kinu artikuliše 1,2 miliona radnih mesta u SAD i da kineske multinacionalne kompanije direktno zapošljavaju 197.000 Amerikanaca. Američke firme su u 2019. u Kinu uložile 105 milijardi dolara, navodi se.

  “Budući da će Kina u narednoj deceniji biti generator oko trećine globalnog rasta, očuvanje pristupa kineskom tržištu sve je važnije za svetski uspeh američkih kompanija”, zaključak je studije.

   

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE