Četiri metropole zabranjuju dizel motore

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Četiri metropole zabranjuju dizel motore

  Čelnici četiri velika grada najavili su da će zabraniti sve automobile i kamione na dizel gorivo do sredine naredne decenije, objavio je BBC.

  Gradonačelnici Pariza, Meksico Sitija, Madrida i Atine kažu da je cilj zabrane poboljšanje kvaliteta vazduha.

  Takođe ističu da će podsticati šetnju i korišćenje alternativnih vozila i bicikala. Ta obećanja su dali u Meksiku na dvogodišnjem okupljanju gradonačelnika iz svih delova sveta.

  Upotreba dizela poslednjih godina je sve više na udaru zbog štetnog uticaja na kvalitet vazduha. Svetska zdravstvena organizacija objavila je da tri miliona ljudi umire godišnje zbog zagađenog vazduha.

  Dizel motori tom problemu doprinose na dva načina, proizvodnjom čađi i azotnih oksida. Sićušna čađ ulazi u pluća i može izazvati kadriovaskularne bolesti i smrt, a oksidi pomažu u stvaranju ozona na površini tla, što izaziva teškoće pri disanju.

  Kako dokazi za to postaju sve uverljiviji, udruženja za zaštitu okoline obratile su se sudovima kako bi se uveli standardi čistoće vazduha.

  Sada su im se priključili gradonačelnici brojnih velikih gradova s problemom zagađenja koji žele da iskoriste svoju političku moć da bi se zabranila upotreba dizela, navodi BBC.

  Izvor: SEEbiz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE