ČETVORODNEVNA radna nedelja - u Srbiji SAMO SAN?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ČETVORODNEVNA radna nedelja – u Srbiji SAMO SAN?

  Dok u pojedinim evropskim zemljama poslodavci uvode četvorodnevnu radnu nedelju, predstavnici sindikata kažu da radnici u Srbiji o ovakvom načinu rada mogu samo da sanjaju.

  Ipak, to što nema izgleda da bi ovaj trend u bliskoj budućnosti mogao stići i do nas ne sprečava mnoge da razmišljaju kako bi iskoristili “višak” vremena da mogu sebi da priušte da rade jedan dan manje.

  Već nekoliko godina pojedine kompanije eksperimentišu sa ovim modelom, a na Islandu su otišli najdalje, pa su sproveli istraživanje koje je trajalo od 2015. do 2019. godine da bi utvrdili prednosti i mane ovakvog načina rada.

  Otkrili su da smanjuje stres, ali i da povećava produktivnost. Rezultati su dobri po radnike, jer posle ovog eksperimenta 86 odsto zaposlenih u ovoj zemlji ili već ima kraće radno vreme, ili će ga uskoro imati, piše Euronews.rs.

  “Daleko smo, ali ne mora da bude utopija”

  Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković, koji je i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, smatra da će u budućnosti biti neophodno da dođe do izmena u radnom vremenu.

  “Srbija je za sada daleko od tog modela, ali ni za nas to ne mora da bude utopija. U vremenu digitalizacije i obaveznog permanentnog obrazovanja sva produktivnost je vezana za tehnologiju. Biće važnije kako ljudi rade, od toga koliko vremena provode na poslu. Svi razlozi idu u korist primene skraćene radne nedelje“, smatra profesor Stojiljković.

  “Zbog malih plata – nije moguće”

  Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra da bi od ovoga čak i poslodavci mogli da imaju koristi, pod uslovom da produktivnost radnika ostane ista, ali da je na našim prostorima kraće radno vreme još neizvodljivo.

  “To je moguće u nekim zemljama koje su tehnološki i ekonomski bolje razvijene od Srbije. Ovde, zbog već skromnih plata, to nije moguće. U Srbiji se, po zakonu, zarada obračunava po satu. Ukoliko bi radno vreme bilo kraće, onda bi to značilo i manju zaradu za zaposlene, jer bi radili manje od 40 časova nedeljno”, kaže Atanacković.

  “Još se borimo za plaćanje prekovremenog”

  Predsednica Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije, Ranka Savić, smatra da je iluzorno govoriti o tome da li će da se radi četiri dana u Srbiji, u situaciji kada se “još borimo za to da se plati prekovremeni rad, i da se radi osam, a ne 10 sati”.

  Ona kaže da kraće radno vreme nikada nije bilo predmet ozbiljne rasprave kod nas.

  Ona napominje da u Srbiji ima mnogo većih problema, i ističe primer da trgovci ne uspevaju da se izbore da nedeljom ne rade. Kako bi o kraćem radnom vremenu u Srbiji uopšte i moglo da se raspravlja, naglašava, neophodno je prvenstveno izmeniti ekonomski sistem.

  “Ne bi trebalo da se daju toliko subvencije strancima, jer postajemo jeftina radna snaga. Mnogo više bi trebalo ulagati u domaće preduzetnike, za koje mislim da bi imali i više empatije prema radnicima od stranaca”, smatra Ranka Savić.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE