Četvrti talas NEMINOVAN, strah od još OTPORNIJEG soja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Četvrti talas NEMINOVAN, strah od još OTPORNIJEG soja

  I zemlje sa mnogo većim procentom vakcinisanih, poput Velike Britanije i Izraela, imale su problem sa brojem zaraženih zbog virulentnosti delta soja, što definitivno ukazuje na to da je četvrti talas neminovan, tvrdi državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

  Država će se truditi da koliko može umanji štetne posledice, ali je pitanje koliko ćemo u tome uspeti, rekao je Đerlek za Novosti i napominje da država u svakom slučaju neće čekati pogoršanje epidemiološke situacije sa postojećim merama.

  “Očekujem pooštravanje mera u smislu broja ljudi koji se okupljaju na jednom mestu, jer svaki kontakt predstavlja ogroman rizik za prenošenje zaraze. Kod nas je procenat vakcinisanih nizak, a opuštenost građana neopravdana i nedopustiva.”

  Odgovarajući na pitanje koliki broj inficiranih se očekuje na dnevnom nivou u septembru, kada se završe godišnji odmori i počne škola, doktor Đerlek kaže da žali što pojedini građani i dalje ne shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo.

  “Jednostavno, ne možemo da pobedimo koronu bez visokog procenta vakcinacije. U međuvremenu, omogućavamo virusu da mutira i podiže nivo procenta za postizanje kolektivnog imuniteta, slabi efikasnost postojećih vakcina. Otuda ne isključujem mogućnost da će se pojaviti neki soj koji će biti rezistentan na postojeće vakcine, što bi bila katastrofa.”

  I 50 odsto vakcinisanih je daleko od postizanja kolektivnog imuniteta. Zato se svakodnevno razgovara kako i na koji način da stimulišemo i promovišemo vakcinaciju građana, posebno mladih, objašnjava Đerlek.

  Govoreći o obaveznoj vakcinaciji za zdravstvene radnike, Đerlek objašnjava da se vode razgovori na tu temu.

  Smatramo da bi tom odlukom zaštitili naš zdravstveni sistem, jer će očigledno borba sa koronom da potraja duže nego što smo se nadali. Zaštitili bismo i pacijente koji se leče u “zelenoj zoni” i koje mogu da zaraze zdravstveni radnici koji ih leče, napominje on.

  Izvor: Novosti

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE