ČETVRTINA čovečanstva "U STRESU" zbog vode

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ČETVRTINA čovečanstva “U STRESU” zbog vode

  Sedamnaest zemalja, koje su dom četvrtini ukupnog svetskog stanovništva, pogođeno je ekstremnom nestašicom vode, pokazuje lista Svetskog instituta za resurse.

  Izveštajem o vodnom stresu obuhvaćene su 164 zemlje. Na vrhu spiska su ekstremno ugroženi Katar, Izrael, Liban, Iran i Jordan. Sa druge strane, vodni stres na najnižem je nivou u Gvajani, na Islandu, Jamajci, Liberiji i Surinamu.

  Srbija se našla na 109. poziciji ove liste, a od zemalja bivše Jugoslavije “najugroženija” je Makedonija na 52. poziciji i Bosna i Hercegovina koja se našla na 97. mestu. Manje ugrožene su Slovenija (117), Crna Gora (121) i Hrvatska (140).

  Prema izveštaju, trećina čovečanstva, koje živi u 44 zemlje, suočava se sa visokim nivoom vodnog stresa.

  Iz Svjtskog instituta za resurse pojašnjavaju da vodni stres predstavlja ozbiljnu pretnju ljudskim životima, te poručuju da postoje tri načina za njegovo smanjenje – povećati efikasnost poljoprivrede, uložiti u sivu i zelenu infrastrukturu i ponovo koristiti i reciklirati otpadnu vodu.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Razocarani gradjanin

   Decu lecimo porukama, u zdravstvu nam je katasyrofa, ekonomina na zacelju, plate znacajno ispod proseka u evropi, a ovi megalomaninaci zidaju novi trg, trose tudje novce, siluju Beigradjane radovin. Katastrofa, biblijskih razmera

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE