CG: Bankama kamata nula, a građanima 2,99 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CG: Bankama kamata nula, a građanima 2,99 odsto

  Crnogorska Vlada ustupa beskamatna sredstva komercijalnim bankama kojim će potom te iste banke kreditirati građane uz kamatu.

  Poslovne banke u Crnoj Gori ne žele da se odreknu profita ni u okviru vladinog projekta “1.000 plus stanova”.

  To se može videti u dokumentu pod nazivom Informacija o uspostavljanju poslovne saradnje između komercijalnih banaka i Ministarstva finansija i Ministarstva održivog razvoja i turizma, u cilju realizacije projekta rešavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima, koji je objavljen pre nekoliko dana na sajtu Vlade, piše Dan.

  Vlada ustupa komercijalnim bankama sredstva od 10 miliona evra iz kreditnog aranžmana sa Bankom za razvoj Saveta Evrope (CEB) na period od 20 godina, sa grejs periodom od tri godine, po kamatnoj stopi od 0,00 odsto fiksno godišnje.

  Javnim pozivom je takođe bilo definisano da će se dugoročni stambeni krediti dodeljivati uz fiksnu kamatnu stopu do 2,99 odsto na godišnjem nivou.

  “Troškovima obrade kreditnog zahteva do 0,3 odsto ukupnog iznosa kredita, periodom otplate do 20 godina i bez obaveznog učešća građanina, korisnika projekta. Ponude za učešće dostavilo je ukupno pet komercijalnih banaka, sa skoro identičnim uslovima za učešće u projektu, koji su dati u javnom pozivu.

  U informaciji Ministarstvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma navode da su davanjem beskamatnih sredstava omogućili da banke daju građanima niske kamate.

  U Informaciji o uspostavljanju poslovne saradnje između komercijalnih banaka i Ministarstva finansija i Ministarstva održivog razvoja i turizma, piše da je u dosadašnjim fazama projekta oko 1.200 domaćinstava rešilo stambeno pitanje.

  U prvoj fazi 433, u drugoj 376 i trećoj fazi 377 porodičnih domaćinstava, dok se kroz četvrtu fazu, koja je u procesu realizacije, očekuje da će još oko 400 porodica rešiti stambeno pitanje, navodi se u dokumentu.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE