CG: Elitu zamenio "paradajz" turizam

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CG: Elitu zamenio “paradajz” turizam

  Plaže na Svetom Stefanu, na kojoj je ranije odmarao svjetski džet set, leto su dočekale u potpuno novom izdanju. Kraljičina, Kraljeva plaža, nekada su bile luksuzne lokacije na kojima su se nalazili elitni turisti, a danas se na njima može odmarati i kupati ko god hoće.

  Ekskluzivnost na Svetom Stefanu i Miločeru u Crnoj Gori više ne postoji, zamenio ga je masovni turizam, piše Pobjeda.

  Nakon što su zakupac Adriatic Properties i hotelski operater Aman Resorts odlučuli da ove sezone neće otvarati hotele Sveti Stefan i Miločer, ulaz na te hotelske plaže je potpuno slobodan.

  Ovoj odluci je prethodila inicijativa meštana da ove, po mnogima najlepše crnogorske plaže, postanu dostupne svima.

  Mnogi koje smo zatekli na plaži se raduju što sada mogu doći i zabosti suncobran baš svi, bez obzira na dubinu džepa. Istina, te su plaže sada neuredne, bez mobilijara, suncobrani su razbacani bez ikakvog reda.

  Nema ni tuševa, a posetioci su, kako im je to sada dozvoljeno, raširili peškire i u obližnjim parkovima, tako da ni travnjaci više nisu kao pre. O njima su se ranije brinuli baštovani, a sada se u dubokoj hladovini odmaraju porodice sa mobilnim frižiderima.

  Kako je kazao Žarko iz Budve, napokon im je dozvoljeno da se kupaju na Kraljičinoj plaži. On i njegova supruga popodne nakon posla dođu, kaže, da se odmore u ovoj prirodnoj lepoti gde su našli mir od gužve iz grada.

  I Jelena iz Beograda, koja ima stan u Budvi, dolazi sa društvom da se kupa na Kraljičinoj plaži. “Napokon je `običnom` narodu dozvoljeno da se kupa na ovoj plaži. Ovih godina nismo mogli ni da privirimo, ovo je lepota”, kazala je Jelena.

  Tranzistor umesto gudača

  Slika neuredne plaže, bez mobilijara, suncobrani razbacani bez ikakvog reda, teško da daje utisak elitnog turizma.

  Na plaži nema ni tuševa, a posetioci su, kako im je to sada dozvoljeno, raširili peškire i u obližnjim parkovima, tako da ni travnjaci nisu kao što su bili. O tome su brinuli nekada baštovani, a sada se u dubokim hladovima odmaraju porodice sa mobilnim frižiderima.

  U vreme Aman Resortsa na Svetom Stefanu mogli su se čuti gudački kvarteti, a danas eventualno “harmonika sa tranzistora”.

  Nedavno je na društvenim mrežama objavljena i slika kupača koji je, iz nekog razloga, na plažu poneo tepih, a kupače obilaze prodavci sendviča, ćevapa, piva… Sve za jedan evro…

  Sa druge strane, tu su oni koji slave što su se plaže na Svetom Stefanu vratile narodu. Oni su se protivili izgradnji nekretnina u okviru novog hotela Kraljičina plaža investitora Adriatic Properties, a tražili su i bezuslovni pristup zakupljenim hotelskim plažama.

  Od Bekamovih, Đokovića, do Daglasa i Stalonea

  Taj zahtev jedan je od razloga koje su iz Amana i Adriatic Propertiesa naveli za zatvaranje Svetog Stefana i Miločera jer, kako kažu, ne mogu svojim gostima garantovati mir i diskreciju kao osnovu svoje turističke ponude.

  “Ovo je novi sumrak Svetog Stefana, treći u poslednjih 30 godina”, kazao je nedavno dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković.

  Otvaranjem grada hotela Svetog Stefana 1960. godine počela je era ekskluzivnog turizma u Crnoj Gori, jer je grad-hotel stekao svetsku slavu i bio preteča onoga što danas označavaju butik hoteli – luksuzno mesto za odmor u kojem se posebno njeguje privatnost gostiju i posvećenost svakom turisti ponaosob.

  Na njoj su se odmarali Bekamovi, Đoković je tu pravio svadbu, Adrijana Lima se svetu hvalila da baš tu letuje, Naomi Kembel je tokom avanture sa svojom jahtom svratila da poseti ovaj luksuz, a tu je bio i fudbaler Ronaldinjo. Nadalje, posetili su je Kirk Daglas, Sofija Loren, Silvester Stalone…

  Spisak bi bio dug da se nabroji ko je sve odmarao na Kraljičinoj plaži: političari, glumci, muzičari, poznati, slavni…

  Plaže u CG nikad punije u junu, turisti samo pitaju “kakva je voda” (FOTO)

  Izvor: Pobjeda

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE