CG ukida program ekonomskog državljanstva

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CG ukida program ekonomskog državljanstva

  Crnogorska vlada neće produžiti program na osnovu kojeg se može dobiti ekonomsko državljanstvo, a koji ističe 31. decembra 2021. godine, kako ne bi otežavala Crnoj Gori put ka Evropskoj uniji, piše list Dan.

  Podrška programima ekonomskog državljanstva kosi se sa načelima Evropske unije, navodi se u odluci koju je vlada usvojila u četrvtak.

  Promovisanje takvog programa je, dodaje se, suprotno tendencijama revizije postojećih programa u okviru EU, te kritičkim osvrtom od strane institucija EU, kao i zahtevima za ukidanje analognih programa u državama članicama.

  Stoga se zaključuje da dalja podrška ovakvom programu može otežati i usporiti proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, piše u odluci.

  Institucije EU, kako se objašnjava, ne gledaju blagonaklono na programe ekonomskog državljanstva, imajući u vidu reputacione rizike, kao i rizike finansijskog integriteta, poput pranja novca, finansiranja terorizma, korupcije i infiltracije organizovanog kriminala.

  Program je već ukinut na Kipru, Malta dobila upozorenje, dok su od Bugarske zatražena dodatna obaveštenja, a dodatni argument za ukidanje programa je taj što je on na osnovu dosadašnjih podataka neupitno neodrživ.

  Samo 37 dodeljenih državljanstava, od ukupnog ograničenja od 2.000, predviđenih do kraja 2021. godine, dovodi u pitanje svrsishodnost i održivost programa.

  Broj od 131 podnetih aplikacija Agenciji za investicije ne doprinosi argumentu da su investitori zasnivali investicije u razvojne projekte isključivo na osnovu ekonomske zavisnosti, isplativosti ili očekivanog dohotka, naveli su iz vlade i dodali da ukidanje programa neće dovesti do opstrukcija u realizaciji projekata koji su na listi razvojnih.

  Izvor: Dan

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE