Čik u Kini kaži da NE ŽELIŠ da služiš vojsku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čik u Kini kaži da NE ŽELIŠ da služiš vojsku

  Slučaj jednog Kineza kojem preti društvena i ekonomska “izolacija” jer ne želi više da služi vojsku, našao se i na engleskoj verziji web-stranice Narodne oslobodilačke vojske Kine, prenosi CNN.

  U saopštenju se navodi da je vojnik Žang Moukang, student iz Hajnana, kažnjen zbog toga što je rekao nadležnima da više ne želi da služi vojsku.

  Žangu sada preti čak osam kazni koje uključuju dvogodišnju zabranu odlaska u inostranstvo, zabranu korišćenja aviona, dužih putovanja vozom i autobusom, zabranu kupovine nekretnina, uzimanja kredita ili osiguranja.

  Takođe, preti mu zabrana pokretanja novog biznisa – otvaranja firmi, kao i potencijalna zabrana upisa na fakultet. Žangu do kraja života neće biti dozvoljeno zaposlenje na nekoj od javnih funkcija, čak ni privremeno.

  To uključuje i sva državna poduzeća u zemlji u kojoj je država vlasnik većine firmi.

  Tu je, takođe, i finansijska sankcija – novčana kazna od 4.000 dolara plus naknada vojsci od 3.750 dolara za sve vojne troškove koji su nastali za vreme njegovog boravka u vojsci.

  Žang će se suočiti i s javnom osudom – njegov slučaj biće objavljen u skoro svim medijima, kako na televiziji, tako i na internetu.

  Žangov slučaj možda je neuobičajen i redak, ali ipak nije jedinstven. CNN je pretragom kineskih medija pronašao nekoliko slučajeva u kojima su bivši vojnici podvrgnuti sličnim kaznama tokom poslednjih nekoliko godina.

  Na ovaj način Peking pokušava dati primer ostalim vojnicima, rekao je Adam Ni, istraživač Kine na sektoru za bezbednosne studije i kriminalistiku Univerziteta Macquarie u Australiji.

  On je dodao da je ovaj događaj primer problema s kojima se kineska vojska suočava. S jedne strane se nalazi potreba da se prikaže dobra slika vojske, a s druge značaj da se očuva vojna disciplina i demotiviše bilo kakva neposlušnost.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE