Cilj Austrijanaca: 100% OBNOVLJIVE ENERGIJE do 2030. godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cilj Austrijanaca: 100% OBNOVLJIVE ENERGIJE do 2030. godine

  U Austriji trenutno postoji oko 4.000 malih hidroelektrana. Plan je da se u narednih par godina izgradi još nekoliko stotina kako bi se ispunili državni ciljevi – 100 odsto obnovljive energije do 2030. godine. To tvrdi Danilo Fras nezavisni konsultant za menadžment u oblasti životne sredine i energetike.

  On kaže da danas mini hidroelektrane u Austriji proizvode oko 10 odsto potreba za strujom u Austriji, to jest oko 6,2 – 6,4 TWh godišnje.

  Navodi da je tačna tvrdnja da male hidroelektrane utiču na prirodu i ekosisteme. Međutim, njihov uticaj je za razliku od velikih hidroelektrana  veoma ograničen na lokalnom nivou i u svakom slučaju je rad mini hidroelektrana u skladu sa ostvarivanjem takozvanog dobrog rečnog standarda prema okvirnoj direktivi EU o rekama.

  – Rezultati jedne nedavne studije pokazuju da mala hidroelektrana čak može da ima pozitivan uticaj na već regulisane vodene tokove. Na kvalitet vode u rekama često ne utiče mala hidroelektrana i mnogo negativniji uticaj imaju naseljena mesta duž reka, putevi, poljoprivredne oblasti, kao i postupci poljoprivrede, industrije i stanovništva – objašnjava Fras.

  Pitanje izgradnje mini hidroelektrana nije ostalo neprimećeno, jer je bilo nekoliko protesta povodom nekih konkretnih projekata malih hidroelektrana. Ipak,većina je privukla malo publiciteta i interesovanja.

  – U takvim slučajevima, obično počinje veoma ozbiljna rasprava sa nadležnim organima, investitorom i lokalnom zajednicom – da bi se ustanovilo da li ima primedbi i razloga u vezi sa poštovanjem zakona i regulativa za izgradnju takve elektrane. U skoro svim slučajevima su izvršene male izmene koje su tražili lokalni stanovnici, tako da elektrana može uspešno da se realizuje – kaže Fras koji je bio u mogućnosti da stekne svoje specifično znanje o malim hidroelektaranama kao direktor projektnih kompanija u Austriji, kao i na Zapadnom Balkanu – odgovoran za razvoj, izgradnju i pogon, ukupno više od 20 projekata.

  Inače, tokom svoje profesionalne karijere Fras je  bio aktivan u austrijskom udruženju Kleinwasserkraft – više od 20 godina kao član Izvršnog odbora, od 2015. godine kao član Savetodavnog odbora.

  On kaže da je osnova komunikacije sa nadležnim državnim organima je u suštini veoma dobra.

  – Uključeni smo u većinu procesa i rasprava kao predstavnik sektora vodoprivrede pored velikih hidroelektrana. Ova angažovanost nije definisana zakonom ili regulativama, već je čin dobre volje državnih organa. Razlog za ovu odličnu komunikaciju je aktivan pristup! Na primer, naše udruženje „Male hidroelektrane Austrije“  redovno učestvuje ili inicira istraživačke projekte koji su vezani za ekološke, tehničke i pravne probleme malih hidroelektrana. Za nas i naše članove od velike je važnosti činjenica da je ovo udruženje takođe posvećeno ekološkoj upotrebi naših voda. To podrazumeva funkcionalne riblje staze, adekvatno ispuštanje zaostale količine vode u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima, uz merenje i dokumentaciju kao dokaze o ispunjavanju svih parametara. S obzirom da imamo veoma dugu tradiciju malih hidroelektrana u Austriji (više od 120 godina) sada se, suočavamo sa nekim strukturnim merama za vodene tokove, za koje je potrebno najsavremenije znanje. Da bi se rešili takvi „stari” strukturni problemi vodenih tokova, neophodna je podrška države, uz odgovarajuće okvirne uslove. I tu razgovaramo sa državnim organima, a tokom sprovođenja i obnove, lokalno stanovništvo je takođe uključeno u takve projekte da bi se postigla njihova saglasnost – zaključuje Danilo Fras, koji se tokom svog stručnog usavršavanja, specijalizovao u oblasti ekonomskog inženjeringa i stekao iskustvo u tehničkoj, ekološkoj i ekonomskoj proceni i analizi investicionih projekata u više od 20 godina bankarske aktivnosti, u različitim tiovima u projektnom finansiranju.

   

   

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE