Kako su špekulanti i fondovi naduvali cenu soje na ISTORIJSKI MAKSIMUM

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako su špekulanti i fondovi naduvali cenu soje na ISTORIJSKI MAKSIMUM

  Cena soje na Produktnoj berzi u Novom Sadu u ponedeljak je porasla na istorijski nivo od 86 dinara za kilogram, ali iako je bilo tražnje vlasnici nisu želeli da je prodaju, jer očekuju dalji rast cene.

  Soja u odnosu na maj 2020. godine skuplja za više od 100%

  Direktorka Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije” Sunčica Saković rekla je za Betu da je nagli rast cene soje posledica uključenja finansijskih fondova i špekulanata u trgovinu tom uljaricom.

  „Cena soje pada i raste iz tehničkih razloga zbog uključenja špekulanata i finansijskih fondova u trgovinu tom uljaricom na Čikaškoj berzi. Špekulanti i finansijski fondovi se pojavljuju na berzu i kao kupci i kao prodavci pa zavisno od toga cena raste ili pada. Zbog toga i ne postoji stabilan trend rasta cene soje“, rekla je Saković.

  Zalihe iz prošlogodišnjeg roda manje

  Dodala je da cena soje raste od aprila prošle godine, ali sada intenzivnije jer su i zalihe iz prošlogodišnjeg roda manje.

  Kolebljivost cene najbolje ilustruje podatak da je cena soje iz prošlogodišnjeg roda od početka marta do maja porasla oko 15 odsto, a novog roda 16 odsto dok je sojino ulje u istom periodu poskupelo 35 odsto.

  Saković je rekla da se, prema majskom izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede za 2021/2022. godinu zbog smanjenja suše u Americi i Brazilu prognozira prinos soje u svetu veći za 20 miliona tona, što će umiriti cenu.

  Srbija, prema njenim rečima, ima trenutno na zalihama još 158.000 tona soje, a od septembra prošle godine do aprila ove izvezeno je oko 142.000 tona, što je manje za oko 27.000 tona u odnosu na isti period 2019. i 2020. godine.

  Finansijski fondovi u trgovini poljoprivrednim proizvodima posledica pandemije

  Ulazak finansijskih fondova u trgovinu poljoprivrednim proizvodima objašnjava se posledicom pandemije virusa korona i smanjenih mogućnosti za ulaganja novca u druge vrste investicija, kao i rastom cena žitarica i uljarica zbog veće tražnje i obezbeđenja prehrambene sigurnosti stanovništva tokom trajanja takvih vrsta infekcija, a time i veće mogućnosti za zaradu fondova.

  Prodavci očekuju dalji rast cena

  Direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić rekao je da su kupci u ponedeljak na berzi tražili soju, ali da prodavci nisu bili voljni da je prodaju jer očekuju dalji rast cene.

  „Cene soje na Čikaškoj berzi su u padu, ali domaći vlasnici soje očekuju da će i dalje rasti zbog činjenice da je u žetvi prošle godine koštala 42-43 dinara po kilogramu pa su oni koji su je odmah prodali izgubili polovinu prihoda“, rekao je Janjić.

  On je rekao da je sredinom prošle nedelje kukuruz na Produktnoj berzi koštao 27,30 dinara što je rekord posle 2012. godine.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE