CRKVA menja pravila? Na liturgiju do 5 vernika, rizik nije PRIČEŠĆE već VIRUS

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CRKVA menja pravila? Na liturgiju do 5 vernika, rizik nije PRIČEŠĆE već VIRUS

  Sinod Srpske pravoslavne crkve doneo je, povodom epidemije korona virusa, nove mere zaštite vernika uoči velikog hrišćanskog praznika – Uskrsa.

  Liturgije će se u narednom periodu održavati isključivo u porti hramova uz rastojanje vernika od dva metra. U crkvi ne sme da bude više od petoro ljudi, sveštenik će proveravati da li se ta mera poštuje, a liturgije će obezbeđivati vojska i policija, odlučeno je na telefonskoj sednici Sinoda SPC.

  Iz SPC pozivaju vernike da sveta bogosluženja prate putem televizijskog i radio prenosa i crkvenih internet stanica, a da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

  “U ovoj situaciji, čak i ukoliko se ne ofarbaju jaja, to nije greh nikakav, vanredno je stanje! Preporuka je da se za vaskršnji praznik koristi bogojavljenska vodica koju vernici mogu da uzmu u hramu. Vaskrs se priprema postom i molitvom i posle dolazi pripremanje jaja. Prvo jaje, koje se zove čuvarkuća, vernici mogu poklopiti tom bogojavljenskom vodicom”, rekao je za Kurir izvor iz Patrijaršije.

  Iz SPC navode da rizik nije pričešće, već realno prisutna opasnost od virusa i vernicima preporučuju da, u skladu sa situacijom, kašičicu ne dodiruju, već da samo otvore usta kako bi im sveštenik sipao malo svetog pričešća.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Mondo, Kurir

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE