Crna Gora puna LAŽNIH DIPLOMA iz Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crna Gora puna LAŽNIH DIPLOMA iz Srbije

  Tokom prošle godine u Crnoj Gori je utvrđeno da je 99 diploma bilo sporno – 51 o stečenom srednjem obrazovanju, a 48 o fakultetskom. Iz Ministarstva prosvete je saopšteno da je najviše spornih diploma u Crnu Goru stiglo iz Tutina, piše portal CdM.

  “U 2020. godini Ministarstvo je priznalo ukupno 3.618 inostranih obrazovnih isprava, od čega 1.163 diploma osnovnih i srednjih škola i 2.455 diploma o stečenom visokom obrazovanju”, kazali su za CdM iz resora Vesne Bratić.

  Napominju da ovaj broj obuhvata zahteve iz 2020. godine i prenesene nerešene zahteve iz 2019. godine.

  “Ukupan broj spornih diploma u douniverzitetskom obrazovanju je 51 i sve su stečene u Srednjoj školi “Tutin”, Republika Srbija”, naglašeno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

  Za te diplome trenutno se čeka odgovor Prosvetne inspekcije iz Srbije.

  “Kada je reč o visokom obrazovanju, spornih obrazovnih isprava u 2020. godini bilo je 48. Pomenute diplome nisu stečene u regionu, već u drugim zemljama širom sveta”, kažu u tom Vladinom resoru, ali nisu saopštili o kojim državama je reč.

  U 2021. godini doneto je oko 418 rešenja o priznavanju diploma u douniverzitetskom obrazovanju i oko 320 o stečenom visokom obrazovanju.

  “Napominjemo da i ovaj broj obuhvata rešene zahteve iz 2019. i 2020. za koje je u toku ove godine stigao odgovor iz inostranstva.”

  Deo podnetih zahteva nije rešen, zato što se na odgovor nadležnih institucija u inostranstvu, u određenom broju slučajeva čeka duže, ponekad i više meseci, zaključuju u izjavi za CdM iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta.

  Tvrde da se postupak priznavanja inostranih obrazovnih isprava sprovodi redovno i bez zastoja. U Crnoj Gori se kazne za krivotvorenje diplome kreću od tri meseca do pet godina.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE