Crnogorci "krckaju" štednju i zadužuju se

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crnogorci “krckaju” štednju i zadužuju se

  Zaduženost po glavi stanovnika Crne Gore na kraju prošle godine iznosila je 2.241 evro, što je 2,7 odsto više nego na kraju 2019, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG), piše Pobjeda.

  Stanovništvo je poslednjeg dana decembra 2020. bankama za kredite dugovalo 1,39 milijardi evra.

  “Zaduženost ovog sektora po osnovu kredita je povećana 36,4 miliona evra ili 2,7 odsto u odnosu na kraj 2019. godine. Krediti ovog sektora mesečno su u proseku rasli po stopi od 0,2 odsto tokom prošle godine, dok su u 2019. rasli po stopi od 0,7 odsto”, navodi se u izveštaju o monetarnim kretanjima u prošloj godini, koji je CBCG nedavno objavila.

  Sektor stanovništva uglavnom se zadužuje kod banaka na duže od godine, što potvrđuje podatak da su dugoročni krediti na kraju 2020. činili 98,4 odsto ukupno odobrenih.

  Kada je reč o štednji građana, ona je u godini pandemije opala 62,5 miliona i ukupno je iznosila 1,25 milijardi evra. Depoziti stanovništva mesečno su opadali po stopi od 0,4 odsto.

  Firme dižu kredite za refinansiranje i likvidnost

  U prošloj godini uvećan je i dug pravnih lica i preduzetnika, koji su na kraju 2020. bankama za kredite dugovali 1,45 milijardi evra, što je povećanje od 5,6 odsto.

  Rast dugovanja najvećim delom je rezultat rasta kredita tri delatnosti – usluge pružanja smeštaja i ishrane, državna uprava, odbrana i obavezno socijalno osiguranje i informisanje i komunikacije.

  Ekonomisti CBCG ocjenjuju da je kriza uticala i na promenu strukture po namenama za koje su uzimani krediti.

  Tako krediti za refinansiranje obaveza prema drugim bankama beleže rast od 118,7 miliona evra ili 65,8 odsto u uporednom jednogodišnjem periodu. Slede krediti za likvidnost, koji beleže rast od 89,6 miliona evra ili 16,5 odsto.

  Krediti za pripremu turističke sezone su, takođe, porasli 28 miliona evra, odnosno 313,8 odsto, dodaje se u izveštaju CBCG.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE