Čudo iz Banata: "ZAPALIO" internet kada je ZAPALIO vodu sa česme (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čudo iz Banata: “ZAPALIO” internet kada je ZAPALIO vodu sa česme (VIDEO)

  Plamen iz upaljača zapalio je vodu iz česme u domovima žitelja Stajićeva, banatske varošice nedaleko od Zrenjanina.

  Voda koja gori “zapalila” je društvene mreže, ali ne i odgovorne u tamošnjem Vodovodu, gde ističu da je to uobičajeno za ravničarsko područje Banata jer je odvajkada u vodi iz bunara bilo metana.

  “Nije ovo senzacionalan i jedinstven slučaj, dešavalo se i ranije u Tomaševcu, Belom Blatu i još nekim selima. Metana iz zemlje, jednostavno, ima u cevima i zbog toga se prave vodotornjevi”, kažu stručnjaci Vodovoda nezvanično, uz opasku da nisu ovlašćeni da se zvanično oglašavaju.

  Zrenjaninac Zdravko Milankov, koji je nedavno kupio kuću u Stajićevu, probao je, za njega frapantan i neobičan eksperiment – da upaljačem zapali vodu u kupatilu. Kada mu je to pošlo za rukom, uverio se u istinitost priča koje već izvesno vreme kruže selom, da u vodi iz slavina teče voda sa lako zapaljivim sastojkom – metanom. Taj snimak podelio je na društvenim mrežama.

  Već dugo kruži priča u ovom selu, odakle je moja devojka i gde sam kupio kuću, da je voda obogaćena čudnom tekućinom, koja ima ukus gasa, a zapaljiva je, priča Zdravko.

  Sad verujem u priče da su se u selu dve mašine zapalile i da je žena zbog opekotina, završila u bolnici nakon što je pokušala da popravi veš-mašinu. Varnica je došla u kontakt sa vodom i zapalila se.

  Meštani Stajićeva koriste vodu za piće i dosad nije bilo problema. Nikakvih zvaničnih zabrana korišćenja vode za piće nije bilo. Sastav zemljišta južno od Zrenjanina je takav da u sebi sadrži veći broj različitih gasova, među kojima je i metan, koji je zapaljiv. Kada ga ima u većim količinama, može izazvati i eksploziju, što se ranije i dešavalo na ovom području, a sada ih kako tvrde u Vodovodu, nema.

  Problem prisustva metana, kažu u saopštenju JKP Vodovod i kanalizacija, postoji od kada i sistem vodosnabdevanja u naseljenim mestima južno od Zrenjanina.

  Objašnjavaju da se ovaj problem rešava izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara, a kada se metan nađe u vodi, potrebno je redovno vetriti prostorije, jer je ovaj gas lakši od vazduha.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE