Ćulibrk: Ako padnemo, kriv je EPS - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ćulibrk: Ako padnemo, kriv je EPS

  Ako Srbija ove godine ne ostvari projektivani privredni rast od tri odsto, ključni razlog za to biće Elektroprivreda Srbije, ocenio je glavni urednik NIN Milan Ćulibrk.

  Gostujući u Danu uživo televizije N1, Ćulibrk je podsetio da EPS posrće od decembra i da trenutno predstavlja kamen oko vrata cele privrede.

  Smatra i da zvanično objašnjenje da je do pada u proizvodnji došlo usled izuzetno hladne zime ne pije vodu, jer je analiza NIN pokazala da je EPS najveću proizvodnju ove godine imao upravo u januaru, dok je u martu podbačaj iznosio čak 20 odsto, a u toplom aprilu proizvodnja je bila za 12 odsto manja u odnosu na isti mesec prethodne godine.

  Srbija je na uvoz električne energije ove godine potrošila 60 miliona evra, umesto da struju izvozi. Situacija u EPS pogurala je industrijsku proizvodnju naniže i rast od oko jedan odsto u prva četiri meseca 2017. ne predstavlja dobru osnovu za priželjkivani rast od tri odsto. Ako nam i poljoprivreda podbaci ulazimo u velike probleme”, upozorava Ćulibrk.

  EPS će, kako kaže, biti ključni razlog ako Srbija ove godine ne bude imala projektovani rast BDP.  “Da EPS nije bilo, mi bi bez problema završili sa tri odsto. To jeste odlično, dobro, ali nije dobro da više od pola zemalja iz našeg okruženja imaju više stope rasta od nas”, smatra urednik NIN.

  Kao glavni razlog za loše rezultate u EPS, Ćulibrk vidi loše upravljanje. On smatra da v.d. Milorad Grčić nije kvalifikovan da obavlja taj posao, jer prema njegovim rečima, “nije isto voditi pečenjaru i javno preduzeće s 30.000 zaposlenih”.

  Podseća i da je 4. marta istekao zakonski rok da se raspišu konkursi za direktore javnih preduzeća, a da veliki broj firmi i dalje vode vršioci dužnosti direktora.

  Pre mesec i po dana je rečeno da EPS na računu ima 400 miliona evra, a da je država najavila da će tom preduzeću sa 250 miliona evra pomoći da kupi novu operemu, podsetio je Ćulibrk i upitao “zašto država pomaže, ako ima 400 miliona evra na računu”.

  Izvor: N1

  Foto: N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE