Da li je debata Tramp-Bajden pokopala i poslednje nade u demokratiju i SAD? - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li je debata Tramp-Bajden pokopala i poslednje nade u demokratiju i SAD?

  Prvu predizbornu debatu između predsednika Amerike Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džoa Bajdena CNN je ocenio kao “apsolutno odvratnu”, navodeći da je vladao “potpuni haos” i da ona “nije imala veze” s informisanjem javnosti o tome šta će ko od dva kandidata raditi kao šef države u slučaju pobede.

  Činjenica je da su debatu kandidata za predsednika SAD obeležila žustra upadanja u reč sagovornika i oštre optužbe. Raspravljalo se u svadljivom tonu o pandemiji korona virusa, nasilju u gradovima, gubitku radnih mesta i načinu na koji će Vrhovni sud SAD uticati na oblast zdravstvene zaštite u budućnosti.

  U debati održanoj tačno pet nedelja uoči predsedničkih izbora, dvojica kandidata su često govorili istovremeno, a Tramp je toliko prekidao izazivača, gotovo vičući, da mu je Bajden u jednom trenutku rekao “Hoćeš li ućutati, čoveče?

  “Činjenica je da je sve što je do sada rekao jednostavno laž. Ja nisam ovde da raskrinkavam njegove laži. Svi znaju da je lažov”, rekao je Bajden.

  Teško je doći do reči…

  Na napade kojima je Tramp želeo da skrene pažnju sa teških pitanja o odnosu prema pandemiji korona virusa ili o porezu koji je platio, Bajden je pokušavao da uzvrati, ponekad gledajući pravo u kameru i obraćajući se direktno biračima.

  “Teško je doći do reči sa ovim klovnom”, rekao je Bajden, potpredsednik SAD u vreme administracije Baraka Obame (2009-2017) i dugogodišnji senator iz savezne države Delaver.

  Bajden je Trampa nazvao i “rasistom” i “kučetom” predsednika Rusije Vladimira Putina. Nekoliko puta je za šefa Bele kuće rekao da je “najgori predsednik kog je Amerika imala”.

  Uprkos nastojanju da bude dominantan, Tramp se ipak često nalazio u defanzivi.

  A spominjala se i porodica…

  Mediji izdvajaju i trenutak kada je Tramp kazao da je Bajdenov sin Hanter izbačen iz vojske zbog problema s kokainom.

  Bajden je odmah rekao da je njegov sin “imao problem s drogom, kao i puno drugih ljudi”.

  “On je to prevazišao. Rešio je problem. Radio je na tome i ja sam ponosan na njega”, dodao je Bajden.

  Integritet izbora doveden u pitanje

  Tramp je tokom kampanje neprestano dovodio u pitanje integritet izbora, izražavajući zabrinutost da će oni biti pokradeni, pošto će ove godine zbog korona virusa znatno veći broj birača nego obično glasati putem pošte.

  “Ovo će biti (izborna) prevara kakvu niste videli”, ponovio je Tramp.

  Bajden je rekao da nema razloga za zabrinutost da će izbori biti nepošteni.

  Izbori za predsednika biće održani 3. novembra. Glasači se tada ne opredeljuju direktno za Trampa ili Bajdena, već biraju 538 takozvanih elektora koji se u decembru sastaju da formalno izaberu predsednika.

  Svaka savezna država daje onoliko elektora koliko ona ima predstavnika u Kongresu SAD.

  Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi dobija sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podele, zavisno od rezultata na nivou distrikata tih država.

  Pobednik izbora je kandidat koji osvoji najmanje 270 elektora. Ako ni Tramp ni Bajden ne osvoje 270 elektora, predsednika SAD biraće Predstavnički dom Kongresa SAD, što se nije dogodilo od 1824. godine.

  Takva situacija moguća je jedino ako bi i Tramp i Bajden imali po 269 elektora, što je teoretski moguće, ali gotovo nezamislivo.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE