Da li i oni "pumpaju" cene u Srbiji?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li i oni “pumpaju” cene u Srbiji?

  Antimonopolska komisija pokreće kontrolu konkurencije u maloprodajama, odnosno kako se poslovne veze između trgovaca i dobavljača odražavaju na cene hrane, pića i drugih proizvoda.

  Gotovo svaki drugi dinar porodičnih primanja “pojedu” izdaci za hranu, a čak 73,8 odsto onoga što se u Srbiji potroši odlazi na hranu i piće.

  To je bio dovoljan razlog da Komisija za zaštitu konkurencije pokrene kontrolu konkurencije na tržištu trgovine na malo u prodavnicama hrane, pića i duvana. Ovim proverama utvrdiće se kako se poslovne veze između trgovaca i dobavljača odražavaju na cene, asortiman i raznovrsnost ponude na rafovima.

  Prvi put stručnjaci Komisije će ući u radnje svih formata – od dućana do hipermarketa i to u svim gradovima u Srbiji. Posebnu pažnju posvetiće ugovorima koje trgovci imaju sa dobavljačima.

  Proveravaće se da li neki dobavljači imaju povoljniji tretman, da li pojedini svoju robu mogu da naplate pre drugih… Komisija bi trebalo da prekontroliše i da li se posebno plaća smeštaj na najatraktivnijim gondolama ili se naplaćuje sam ulaz u radnje.

  Posao Komisije biće da utvrdi i kako privatne robne marke koje imaju trgovci utiču na konkurenciju tržišnih igrača.

  Ova analiza je značajna s obzirom na to da trgovina na malo predstavlja sektor kod koga je, možda najviše, izražen značaj za same potrošače.

  Osim toga u poslednjih desetak godina u Srbiji došlo je do značajnog ukrupnjavanja na tržištu maloprodaje i distribucije prehrambenih proizvoda, što se odrazilo i na komercijalne odnose između maloprodavaca i njihovih dobavljača, kao i na značajnu koncentrisanost na ovom tržištu.

  Upravo je ukrupnjavanje tržišta dovelo i do rasta cena, naglašava se u saopštenju Komisije.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE