Da se guvernerka pita oko Komercijalne banke...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da se guvernerka pita oko Komercijalne banke…

  Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je da ne bi trebalo privatizovati Komercijalnu banku već je, kao i Poštansku štedionicu, zadržati u državnom vlasništvu.

  “Da se ja pitam Komercijalnu banku ne treba prodavati jer je država pokazala da ume da bude odgovoran vlasnik banke. Ali ja sam guverner, nisam akacionar banke i ne pitam se o njenoj prodaji”, rekla je Tabaković novinarima na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

  Dodala je da NBS samo daje ocenu reputacije kupca banke. “Odluka o prodaji Komercijalne banke je na strani države i ne očekujem da neko zbog mog stava promeni odluku ili da se naljuti”, kazala je Tabaković.

  Ona je istakla da je Srbija finansijski odgovornija i od nekih većih država u regionu.

  Najbolju ponudu za kupovinu 83,23 odsto akcija Komercijalne banke u državnom vlasništvu dala je slovenačka NLB banka i uskoro bi trebalo da budu završeni pregovori o ponuđenim uslovima.

  Dok su drugi smanjivali projekcije, Srbija…

  Narodna banka je procenila da će privredni rast Srbije u ovoj i narednoj godini iznositi četiri odsto zbog rasta investicija, izvoza i potrošnje domaćinstava, a da će inflacija ostati niska, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković, predstavljajući izveštaj.

  Tabaković je istakla da su devizne rezerve prošle godine povećane za 1,9 milijardi na 13,4 milijarde evra, što je dodatno povećavalo otpornost domaće privrede na eksterne šokove.

  Prema februarskoj projekciji, međugodišnja inflacija, koja je na kraju 2019. iznosila 1,9 odsto, u prvoj polovini ove godine kretaće se oko donje granice cilja od tri odsto, plus minus 1,5 odsto, a potom se postepeno približiti centralnoj vrednosti cilja, ali će se do kraja perioda projekcije zadržati ispod nje.

  U izveštaju NBS je navedeno da je deficit tekućeg računa u 2019. pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija pete uzastopne godine, koje su, po preliminarnim podacima, iznosile 3,8 milijardi evra.

  “Dok su mnogi smanjivali projekcije rasta svojih ekonomija, Srbija je nadmašila sve projekcije zahvaljujući rastu fiksnih investicija koje su kumulativno povećane za blizu 35 odsto i opredelile su tri četvrtine tog rasta. Ove godine se očekuje rast njihovog učešća na oko 24,5 odsto u BDP”, rekla je Tabaković.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE