Dan državnosti: Vučić odlikovao i Gordanu Uzelac, Boru Đorđevića i Emira Kusturicu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dan državnosti: Vučić odlikovao i Gordanu Uzelac, Boru Đorđevića i Emira Kusturicu

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

  Na svečanosti u Palati Srbija Vučić je rekao da dodelom priznanja država, želi da kaže “hvala junacima našeg doba koji su živeli ne samo za sebe, već i za naš narod i zemlju“.

  “Počast se ne odaje za ono što je neko postigao, nego što je neko dao. Zato smo danas ovde da odamo počast onima koji su tako nesebično davali ovoj zemlji i našoj zajedničkoj budućnosti, ali i onim strancima koji su podržavali ovu zemlju i koji su bili uz nju”, rekao je Vučić.

  Dodao je da imena ljudi koji danas primaju priznanje nikada neće biti zaboravljena, već će biti upisani u večnu knjigu časti i hrabrosti i biti putokaz svima koji sanjaju o velikim delima.

  Predsednik je zahvalio svima koji su srpsku kulturu i umetnost proslavili po svetu, lekarima koji su se svakog dana borili za živote borili, a neki u toj borbi i svoj život izgubili.

  Među nagrađenima koji su u Palati Srbija dobili odlikovanja su režiser Emir Kusturica, frontmen grupe “Riblja čorba”  Bora Đorđević, kao i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji.

  Kusturica je prilikom obraćanja  šaljivo rekao da “nikada lakše nije došao do odlikovanja” i da je uvek ordenje zamišljao na reveru uniforme ratnika, a da je on priznanje dobio dok je sedeo, kako kaže, zatvoren u planini sa medvedima, vukovima i po kojim turistom.

  Kad, evo ordena, i to državnog, i uz to onaj najvažniji, dodao je Kusturica.

  Za istaknute zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Rusije Ordenom Republike Srbije na ogrlici odlikovan je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, dok je bivši predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti, kao i Jurij Borisov, koji je danas u zvaničnoj poseti Beogradu.

  Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su i Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra i Pekinški Institut za genetska istraživanja zahvaljujući čijoj donaciji je u Beogradu otvorena laboratorija “Vatreno oko” za testiranje na prisustvo korona virusa.

  Beograd, 15.02.2021. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic urucio je odlikovanja povodom Dana drzavnosti, danas u Beogradu. Urucenju je prisustvovao i ministar odbrane Nebojsa Stefanovic. (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/MO)

   

  Sretenjski orden prvog stepena je dodeljen i Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, Šumarskom fakultetu u Beogradu, a Sretenjskim ordenom drugog stepena za zasluge u kulturnim delatnostima odlikovani su glumac Aleksandar Berček i pesnik Pero Zubac dok su tim ordenom trećeg stepena odlikovani Narodni muzej Toplice u Prokuplju, Narodni muzej u Šapcu i Šabačko pozorište.

  Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su reditelj Predrag Gaga Antonijević, violinista Stefan Milenković, muzičari Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, slikar Milan Cile Marinković i operska prvakinja Jadranka Jovanović.

  Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, naccelnik VMA, a priznanje je dobila i scenaristkinja “Dare iz Jasenovca” Nataša Drakulić.

  Beograd, 15.02.2021. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic urucio je odlikovanja povodom Dana drzavnosti, danas u Beogradu. Urucenju je prisustvovao i ministar odbrane Nebojsa Stefanovic. (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/MO)

  Sretenjsko priznanje dobilo je i devetoro kineskih lekara koji su se u Srbiji, borili protiv kovida 19 zajedno sa našim zdravstvenim radnicima.

  Posthumno su odlikovani nekadašnji načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kao i 15 medicinskih radnika koji su preminuli od posledica infekcije virusom korona.

  Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i lično herojstvo u lečenju i zaštiti stanovništva Srbije posthumno su odlikovani: dr Anđelka Bačvanin, dr Aleksandar Jovanovski, dr Jugoslav Grubor, dr Bora Evtov, dr Svetlana Vukčević, dr Slaviša Nestorović, dr Slobodan Kozaković, dr Mirjana Vignjević, dr Slobodan Blagojević, dr Miodrag Jorović, dr Danijela Gordić, dr Bogdan Dejanović, dr Renata Saić Eminović, Marko Bjelica i Slađana Milenković.

  Beograd, 15.02.2021. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic urucio je odlikovanja povodom Dana drzavnosti, danas u Beogradu. Urucenju je prisustvovao i ministar odbrane Nebojsa Stefanovic. (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/MO)

  Priznanje je uručeno i novinarima, i to: Gordani Uzelac, novinarki RTV Pink, Jeleni Zorić novinarki N 1 televizije, Bratislavu Iliću i Zoranu Maksimoviću sa Tv Prva, Danijeli Davidov Kesar iz dnevnog lista „Politika“…

  Beograd, 15.02.2021. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic odlikovao je Srebrnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva, povodom Dana drzavnosti, novinarku televizije N1 Jelenu Zoric, danas u Palati Srbija u Beogradu. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

  Odlikovana je i umetnica performansa Marina Abramović za izuzetne zasluge u oblasti umetnosti, koja se obratila i zahvalila u video poruci.

  Dodala je da priznanje koje je dobila pokazatelj da njena država u kojoj je rođena, gde je studirala, i počela svoj umetnički rad stoji uz nju i njen rad.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/Screenshot, Beta/Milan Obradović/MO Jovo Mamula

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE