Danas: Za devet vrata na Hramu 1,7 mil. EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas: Za devet vrata na Hramu 1,7 mil. EUR

  Za izradu devet ulaznih vrata od bronze na Hramu Svetog Save u Beogradu, Srpska pravoslavna crkva platila je prošle godine nemačkoj fabrici Strassacker Project gmbH&CO.KG čak 1.723.000 evra.

  Dokument kojim je sklopljen ugovor potpisao je Dejan Nakić, sekretar pokojnog patrijarha Irineja direktno sa nemačkom firmom, a prema saznanjima lista Danas, on je to učinio bez znanja Sinoda SPC.

  Izvor beogradskog lista iz vrha SPC tvrdi da je Nakić sklopio sporazum i bez znanja samog patrijarha Irineja, kao i da posao izrade vrata nije ponuđen nijednoj drugoj livnici.

  Vlasnik jedne umetničke livnice u Srbiji rekao je da su vrata preplaćena, i da bi bilo koja livnica kod nas mogla da obavi isti posao za znatno nižu sumu.

  “Puno faktora određuje cenu bronzanih vrata. Tu su dimenzije, umetnički detalji…međutim, video sam vrata na Hramu i tvrdim da su ona preplaćena”, rekao je sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

  U ugovoru koji je Nakić potpisao 29. januara 2020, a u koji je Danas imao uvid, piše da je postignuta cena za devet (troje velikih i šest malih) ulaznih vrata od bronze za 1.72 miliona evra, da je odmah isplaćeno milion evra kao avans, a ostatak od 723.000 krajem prošle godine.

  U dokumentu se takođe navodi da će ovaj posao obezbediti nemačkoj fabrici referencu za urađen posao u Srbiji. Za ovaj višemilionski ugovor Nakić nije tražio odobrenje Sinoda, niti mu je takva nabavka odobrena.

  Nije bilo ni više ponuđača, već je izabrana jedna firma, a nepoznato je i kojom metodologijom je izabrana.

  Izvor takođe tvrdi da je sekretar Nakić jedna od osoba koja je pozivajući se na pokojnog patrijarha potpisivala različite ugovore, ne poštujući proceduru da velike nabavke potvrđuje Sinod, piše DANAS.

  Izvor: Danas

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE