Danski umetnik razbesneo muzej: “Uzmi pare i beži“ ili kako uzeti 84.000 USD bez rada

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danski umetnik razbesneo muzej: “Uzmi pare i beži“ ili kako uzeti 84.000 USD bez rada

  Konceptualni umetnik Jens Haning prisvojio je 534.000 danskih kruna (84.000 dolara) u gotovini koje je dobio od muzeja Moderne umetnosti da ih upotrebi za umetničko delo i promenio naziv instalacije.

  Naime, on je dogovorio sa muzejem Kunsten u Danskoj da pozajmi novac kako bi replicirao ranije radove koji su prikazivali godišnje prihode Austrijanaca i Danaca. Haninga je muzej angažovao da ponovo kreira dva ranija dela koja su koristila novčanice za predstavljanje prosečnih prihoda.

  U delu iz 2007. godine pod nazivom „Prosečan godišnji prihod Danske“, prikazane su beleške kruna fiksirane na platnu, a u drugom delu iz 2011. o austrijskim prihodima korišćeni su novčanice u evrima.

  Naslov dela promenjen, novac nije vraćen

  Ali, kada je muzej otvorio kutiju koju je Haning poslao, na „slikama“ je nedostajao novac, a naslov umetničkog dela je promenjen u „Uzmi pare i beži“.

  Muzej moderne umetnosti Kunsten na severu Danske upozorio je da umetnik krši zakonski sporazum i da poseduje više od 84.000 dolara koji pripadaju toj instituciji.

  „Dva dana pre otvaranja izložbe, Haning nam je poslao elektronsku poruku u kojoj nam je rekao da nam je poslao novo delo. Mi nismo bogat muzej. Novac je došao iz skromnih rezervi namenjenih za održavanje zgrade. Moramo dobro razmisliti o tome kako trošimo svoja sredstva, a ne trošimo više nego što možemo da priuštimo“, rekao je za Gardijan direktor muzeja Kunsten Lase Anderson.

  Anderson je istakao da prema ugovoru, Haning mora da vrati novac do 16. januara.

  „Verujem da će nam vratiti, on je priznati umetnik. Ali ako ga ne vrati, moraćemo da podignemo optužbu protiv njega”, dodao je Anderson.

  Naručena umetnička dela trebalo je da budu deo izložbe u muzeju o odnosu umetnosti i rada.

  Muzej, koji je odlučio da prikaže Haaningovo novo delo uprkos gubitku nekoliko desetina hiljada dolara, insistirao je na tome da novac koji nedostaje nije trik za promociju izložbe.

  „Mi smo platforma za umetnost, ne stvaramo performativnu umetnost. I ja sam zbunjen kao i svi ostali“, priznaje Anderson.

  Umetnik tvrdi da nije ukrao novac, već prekršio ugovor

  Haning s druge strane nema nameru da ispuni svoj deo ugovora.

  „Uzeo sam njihov novac, a to nije krađa. To je kršenje ugovora, a kršenje ugovora je deo posla“, rekao je Haning za danski radio.

  Haning je objasnio da je zamislio “Take the Money and Run” kao reakciju na “mizernu kompenzaciju”, koju mu je muzej ponudio da ga uključi u postavku. On kaže da bi morao iz svog džepa da plati realizaciju svoja dva ranija rada i da bi tako potpuno promašio samu poentu originala, koji su bili aktuelni u određenom vremenskom trenutku.

  “Ako vam je loše na poslu i ne primate platu zgrabite sve što možete..”

  “Zašto bismo želeli da izlažemo radove koji govore o Danskoj od pre 11 godina, ili one o odnosima Austrije sa bankarskim sistemom od pre 14 godina?”, upitao je umetnik.

  Za njega, to je provokacija po sebi.

  Haning ohrabruje druge ljude koji imaju loše uslove rada kao i on da učine isto.

  „Ako sede na nekom lošem poslu i ne primaju platu, a od njih se zapravo traži da plate za odlazak na posao, onda zgrabite sve što možete i pobedite to“, rekao je on za danske medije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE