DEBAKL na PMF-u: Za FIZIKU se prijavio samo JEDAN budući STUDENT

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DEBAKL na PMF-u: Za FIZIKU se prijavio samo JEDAN budući STUDENT

  Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, jedini koji u Vojvodini školuje buduće nastavnike i profesore iz oblasti prirodnih nauka, u ovoj upisnoj godini studija doživeo je debakl.

  Naime, za studijski program koji školuje buduće profesore fizike prijavio se samo jedan kandidat, iako je bilo 25 raspoloživih mesta – čak 20 na budžetu Republike i pet samofinansirajućih mesta. Za studijski program za nastavu hemije prijavila su se samo dva kandidata na raspoloživih 20 mesta (16 na budžetu, četiri na samofinansiranju).

  Za profesore biologije prijavilo se samo pet kandidata (40 raspoloživih mesta). Takođe, pet puta manje kandidata od upisne kvote prijavilo se za studije Master profesor matematike – svega 11 od raspoloživih 55 mesta, a za profesora geografije ima samo 11 zainteresovanih svršenih srednjoškolaca, iako je obezbeđeno 40 indeksa, piše portal 021.

  Na fakultetu su neprijatno iznenađeni slabim odzivom budućih studenata za profesorske i nastavničke smerove, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je odziv standardno dobar za ostale tipove studija na ovom, ali i na ostalim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu.

  Prema preliminarnim rezultatima upisa, celi smerovi na ovom fakultetu biće posvećeni jednom studentu ili nekolicini njih, a zbog slabog odziva i relativno dobrih rezultata, svi studenti su na budžetu – čak je preostalo slobodnih mesta, što je najređi slučaj prilikom upisa na akademske i druge vrste studija.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Yyyy

   Hahah, nista cudno, svi znaju kakve veze i vezice treba neko imati da bi se zaposlio u prosveti, strasno. Nisu ludi da bacaju pare a posle da rade na pumpi, u prodavnici, .... Zato sto nemaju "preporuku"

  • Profesor

   Zavisi...za posao prof matematike, fizike ti ne treba nikakva ni veza ni vezica.

   • Žika Markovic

    A gde to? Kako može da se zaposli prof.matematije,recimo u Kragujevcu a da nema debele veze i "debele" koverte ?

  • NN

   Današnju decu nije lako prevariti.. U prosveti su jako niske plate, nedovoljne za pristojan život, već samo puko preživljavanje.. Status prosvetnog radnika nikad lošiji.. Ocene se poklanjaju na veliko, a ukoliko realno pokušate da ocenjujete, navućićete gnev i nezadovoljstvo prvo dece, zatim roditelja, uprave, raznih inspekcija.. Posao je veoma stresan, iako tako uopšte ne deluje.. Svakodnevno vam crpi energiju.. Zahteva se pažnja na najvišem mogućem nivou.. Posao profesora zahteva puno pripreme kod kuće, tako da se na kraju radi mnogo više od 8 sati koje biste proveli u miru i tišini u nekoj kancelariji.. Završio sam dotični fakultet profesorski smer, prezadovoljan nastavnim planom i programom, asistentima i profesorima, ali bih ga iz sadašnje perspektive zaobišao u širokom luku i upisao nešto sa čim bih posle mogao normalno da živim.. Samo od ljubavi ne može da se živi.. Plate visokoobrazovanih u prosveti su sramotno niske i dok se to ne bude promenilo, bojim se da će se ovakav odziv ponavljati iz godine u godinu..

   • Olja

    Sigurno im je mnogo tesko od 365 dana rade 200 i sve im je lose pet godisnjih odmora i mala im plata ne zasluzuju ni minimalac.

   • Profesor

    Olja, neinformisana si. Profesori imaju odmor kad i svi drugi, a nisu oslobođeni posla tokom raspusta.

   • Jelena

    Oljina uciteljica svakako ne zasluzuje ni minimalac.

  • Ana

   Tesko je naci pun fond casova pa su zato male plate iako vecina misli da su plate visoke Deca najbolje znaju koliko je takav posao nezahvalan zbog sve tezeg rada sa decom.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE