"Demografska bomba" preti i tamo gde se najmanje očekuje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Demografska bomba” preti i tamo gde se najmanje očekuje

  Stopa nataliteta u Kini pala je, uprkos ublažavanju politike jednog deteta, na najniži nivo od osnivanja Narodne Republike pre 70 godina, preneo je u petak BBC.

  U 2019. godini bilo je 10,48 rođenih na hiljadu stanovnika, najmanje od 1949, objavio je Kineski zavod za statistiku. Broj dece rođene 2019. godine pao je za 580.000, na 14,65 miliona.

  Stopa nataliteta u Kina godinama opada, što je izazov za drugu najveću svetsku ekonomiju.

  Pored toga što je manje rođenih, smrtnost je takođe manja, pa je broj stanovnika u Kini prošle godine porastao na 1,4 milijarde ljudi.

  Sve manji broj rođenih izaziva zabrinutost zbog “demografske bombe”, jer će smanjen broj radno sposobnog stanovništva morati da izdržava sve veći broj penzionera.

  Kineska stopa nataliteta je niža od američke iz 2017. godine, kada su poslednji put beleženi podaci, sa 12 rođenih na hiljadu ljudi. Prema podacima Svetske banke, u 2017. godini globalna stopa je bila 18,65 rođenih na hiljadu stanovnika.

  Kineska vlada je 1979. godine uvela politiku rađanja jednog deteta kako bi smanjila rast stanovništva. Kršenje se kažnjavalo novčano, otkazom na poslu ili primoravanjem na abortus.

  Ali ova mera je izazvala veliku neravnotežu polova, pa je trenutno u Kini 30 miliona muškaraca više nego žena. Od 2015. godine Peking je porodicama dozvolio da imaju dvoje dece, ali to nije usporilo pad nataliteta, navodi BBC.

  Kineska ekonomija je u 2019. godini porasla za 6,1 posto, što je najsporije za skoro 30 godina, pod pritiskom trgovinskog rata sa SAD, pokazali su u petak službeni podaci.

  Iako je rast bio sporiji prošle godine nego 2018. godine, kada je aktivnost porasla 6,6 posto, on je ostao u okviru zacrtanog vladinog raspona, objavio je Biro za statistiku.

  Izvoz i investicije su se oporavili krajem godine, nakon usaglašavanja Pekinga i Vašingtona o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, koji bi trebao okončati skoro dvogodišnji trgovinski rat.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE