Devizne rezerve NBS manje za 163 miliona evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Devizne rezerve NBS manje za 163 miliona evra

  Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju aprila 9,33 milijarde evra, što je za 162,9 miliona evra manje u odnosu na nivo iz marta ove godine.

  Ukupne devizne rezerve obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 230 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, precizira se u saopštenju.

  Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila su iznosile 7,75 milijardi evra, i manje su za 129 miliona evra nego u martu.

  Iz deviznih rezervi se u aprilu odlilo 160 miliona evra kroz intervencije NBS prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu, dok je 101,1 milion evra “otišao” na plaćanje obaveza prema inokreditorima i smanjenja devizne obavezne rezerve banaka.

  Pored toga, 12,4 miliona evra su činili rashodi za otplatu poslednje rate glavnice duga MMF na ime iskorišćenih sredstava u okviru aranžmana iz 2009. godine, za servisiranja stare devizne štednje, i izdaci po ostalim osnovima.

  Veći prilivi u devizne rezerve ostvareni su po osnovu korišćenja kredita i od donacija u ukupnom iznosu od 42,1 milion evra, a 68,5 miliona evra NBS je ostvarila uspešnim upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu, i po osnovu ostalih povećanja.

  Obim trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 488,2 miliona evra i bio je za 135,1 milion manji nego u prethodnom mesecu.

  Dinar je u aprilu nominalno aprecirao prema evru za 0,2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 150 miliona evra.

  Izvor: B92

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE