Diplome i za samouke: ISKUSTVO kao kvalifikacija iz škole

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Diplome i za samouke: ISKUSTVO kao kvalifikacija iz škole

  U 22 srednje stručne škole od proleća biće testiran postupak priznavanja prethodnog učenja, kako bi se omogućilo građanima koji su određena znanja i veštine stekli van formalnog sistema obrazovanja, kroz obuke, životno i radno iskustvo, da dobiju kvalifikaciju jednaku stečenoj kroz formalno obrazovanje, priznatu na tržištu rada.

  Ako je neko radio kao kuvar moći će da dobije diplomu

  To znači da će neko ko nije iz određenog razloga završio školu, a stekao je neke kvalifikacije, npr. radio kao kuvar, sada imati mogućnost da zakonski dobije diplomu.

  Na osnovu analize potreba na tržištu rada i nezaposlenih izabrano je devet obrazovnih profila za pilot projekat – zidar, armirač, tesar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, pekar, mesar, kuvar, stolar i modni krojač, navodi Ministarstvo prosvete.

  Reč je o kvalifikacijama za koje je utvrđeno da ih je kroz neformalne obuke ili radno iskustvo stekao najveći broj nezaposlenih.

  Nakon što se predložena rešenja, kroz pilotiranje provere u praksi, postupak priznavanja prethodnog učenja trebalo bi da postane procedura kroz koju će srednje stručne škole, verifikovane za postupak priznavanja prethodnog učenja moći da proveravaju i potvrđuju znanja odraslih stečena kroz obuke ili radno iskustvo.

  Prema Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, kroz priznavanje prethodnog učenja mogu se steći kvalifikacije na II, III i V nivou obrazovanja.

  Pripreme za uvođenje postupka priznavanja prethodnog učenja Ministarstvo prosvete sprovodi uz podršku projekta “Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Srbiji”, koji finansira EU.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE