Direktor SZO: Nova istraga curenja KORONAVIRUSA iz LABORATORIJA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktor SZO: Nova istraga curenja KORONAVIRUSA iz LABORATORIJA

  Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je na pokretanje nove istrage o pretpostavci curenja virusa koji je izazvao pandemiju covida-19 iz laboratorija u Kini i upozorio da međunarodni stručnjaci nemaju nesmetani pristup podacima.

  Iako su stručnjaci koji su istraživali poreklo virusa u januaru i februaru u Kini hipotezu o laboratorijskom curenju smatrali najmanje verovatnom, „potrebno je dalje istraživanje, u novim misijama sa stručnjacima koje sam spreman da raspodelim”, rekao je Gebrejesus na brifingu sa zemljama članicama o izveštaju koji je objavljen u utorak.

  Pretpostavku da je virus koji je izazvao covid-19 mogao da pobegne iz laboratorija snažno je podupirala američka administracija na čelu sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, na osnovu informacija njihovih obaveštajnih službi.

  Kina je uvek odlučno odbacivala tu mogućnost, prenosi Poslovni dnevnik.

  Tedros je govorio pre zvanične objave izveštaja o poreklu virusa i konferencije za novinare nekolicine međunarodnih stručnjaka koji su bili u Kini u januaru 2021. kako bi obavili istragu, više od godinu dana nakon početka pandemije u Vuhanu u decembru 2019.

  On je takođe naglasio da su međunarodni stručnjaci rekli da su imali poteškoća u pristupu podacima tokom boravka u Kini.

  „Nadam se da će nove zajedničke istrage biti utemeljene na široj i bržoj raspodeli podatka“, dodao je čelnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE