Direktor Takova: Država podstiče našu konkurenciju - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Direktor Takova: Država podstiče našu konkurenciju

  Direktor kompanije Takovo Miroslav Jovičić ocenio je da bi država morala da pomaže i domaće proizvođače a ne samo njihovu konkurenciju.

  “Novčana novogodišnja čestitka od 2,19 miliona evra koliko je bespovratnih sredstava-subvencije od države Srbije dobila porodična firma Rauch iz Austrije je poklon koji se samo u snovima može zamisliti. Ali ovo je surova stvarnost, nažalost za nas iz Takov” kao dugogodišnjeg proizvođača prehrambenih proizvoda od voća i povrća. Ta vest je za nas veliko razočarenje, jer nama niko nije ni ponudio, ni nagovestio mogućnost subvencija, kako za proizvodnju tako i za investicije”, navodi direktor Takova Miroslav Jovičić u pismu koje je uputio redakciji Bizlife.

  Jovičić dalje ističe da ova kompanija već 70 godina gradi neposredan odnos sa primarnom proizvodnjom voća (individualna gazdinstva, poljoprivredna gazdinstva i zadruge) i da je za svoj asortiman i kvalitet dobila mnoga domaća i međunarodna priznanja.

  “Da je „neko“ ponudio Takov“ subvencije u navedenom iznosu od 2,19 miliona evra, znali bi vrlo lepo i racionalno da utrošimo navedena sredstva. Deo novca bi ulagali u direktnu kooperaciju što bi unapredilo razvoj i povećalo primarnu proizvodnju voća i povrća, pogotovu industrijskih autohtonih sorti. Na taj način bi obezbedili dovoljne količine sirovina za sopstvenu proizvodnju, ali bi istovremeno i osnažili stotine poljoprivrednih proizvođača koji sa nama posluju na tržišnim osnovama”.

  Prvi čovek proizvođača sokova iz srca Šumadije dalje podseća da je Kompanija Takovo u Gornjem Milanovcu osnovana 1959. godine i da je za sve ove godine postojanja ostavila dubok trag u srpskoj privredi ali i kod potrošača.

  “Mi imamo 760 zaposlenih, sa nama sarađuje 1.120 individualnih proizvođača i prosečno godišnje otkupimo 14.200 tona voća. Ukupna proizvodnja Takovo u 2019. godini bila je 38.000 tona, a na inostrano tržište smo samo sokova isporučili 13.600 tona. Zar je moguće da nas država ne primećuje? Pitam se kako je moguće da se u ovoj delatnosti dele subvencije a da mi budemo zaobiđeni. Država mora da objasni zašto pomaže našu konkurenciju i pri tom u širokom luku zaobilazi Takovo i ostale srpske proizvođače”.

  Jovičić naglašava da je kompanija Takovo tržišno i izvozno orjentisana i da 62 odsto ukupne proizvodnje plasira u inostranstvo.

  “Nama bi takva subvencija mnogo značila, obezbedili bi bolju i stabilnu tržišnu poziciju, deo sredstava bi se iskoristio za nabavku nove i kvalitetnije tehnološke opreme što bi obezbedilo veći broj radnih mesta. A zaposlili bismo i do 50 radnika”.

  “Država mora da vodi računa o svim proizvođačima, zdrava tržišna konkurencija između proizvođača je korisna ali to podrazumeva jednak tretman i iste uslove privređivanja na našim prostorima. Nije logično da neko dobije subvenciju, a da ostali nemaju prava na takav vid pomoći”, smatra prvi čovek Takova.

  Pismo gospodina Jovičića usledilo je posle teksta našeg kolumniste Milenka Vasovića (“A za austrijsku gospodu dva milionaevra”) na ovu temu.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/moj-ugao/a-za-austrijsku-gospodu-dva-miliona-evra/

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zorana

   Upravo tako. Ocigledno da vlast Srbije unistava srpska preduzeca. Toliko su nestrucni i korumpirani da ce sve propasti.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE