Đorđe Savić, Messer Tehnogas: "Do uspeha uz preduzetnički talenat i dalekovidno razmišljanje"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Đorđe Savić, Messer Tehnogas: “Do uspeha uz preduzetnički talenat i dalekovidno razmišljanje”

  Messer Tehnogas je prethodnih godinu dana bio pred izazovom sa kojim se do sada nikada nismo sreli, trebalo je ispuniti povećane zahteve zdravstvenih ustanova za medicinskim kiseonikom i istovremeno održati proizvodnju gasova za potrebe privrede. Svi naši kapaciteti, i tehnološki i ljudski, bili su na najvišem nivou, priča za BIZLife magazin Đorđe Savić, izvršni direktor, Messer Tehnogas.

  • Tehnologije i rešenja koja nudi Messer primenjuju se u skoro svim granama industrije. Za neke od njih znamo i vidimo ih golim okom, poput mehurića u gaziranim napicima, dok se neki koriste u tehnologijama poput magnetne rezonance i o njima se manje zna. Da li možete da nam navedete neke procese u našem svakodnevnom životu u kojima se koriste vaši gasovi i gasne smeše?

  Pored već poznatog gaziranja vode, sokova i piva, treba pomenuti i neke od interesantnih primena naših gasova, kao što su primena helijuma u ukrasnim balonima, korišćenje suvog leda za scenske efekte za koncerte i pozorišta, za hlađenje u procesima i proizvodnji vina, primena kiseonika i ugljen-dioksida za tretman pijaćih i otpadnih voda, primena azota u proizvodnji pneumatika za automobilsku industriju i tečnog azota za hlađenje betona u građevinarstvu, kao i tečnog helijuma za hlađenje magneta kod magnetne rezonance u medicinskoj dijagnostici. Danas se ne može zamisliti rad savremenih petrohemijskih i rafinerijskih postrojenja bez primene azota za inertizaciju, kao i proizvodnja visokokvalitetnih štampanih ploča u elektronici bez lemljenja u zaštitnoj atmosferi azota. U metalurgiji se primenjuje kiseonik za efikasnije procese sagorevanja i topljenje metala i rafinaciju u livnicama, a azot i argon u procesima uklanjanja nečistoća pri proizvodnji raznih metalnih legura.

   

  • Prethodna godina je i za vašu kompaniju bila godina menjanja poslovne strategije „u hodu”, nepredvidivih situacija, ponekad i iznuđenih poslovnih poteza. Koji je najveći izazov pred kojim ste se našli?

  Messer Tehnogas je prethodnih godinu dana bio pred izazovom sa kojim se do sada nikada nismo sreli, trebalo je ispuniti povećane zahteve zdravstvenih ustanova za medicinskim kiseonikom i istovremeno održati proizvodnju gasova za potrebe privrede.

  U pikovima epidemije punili smo i do deset puta više medicinskog kiseonika u boce u poređenju sa prethodnim periodom.

  Svi naši kapaciteti, i tehnološki i ljudski, bili su na najvišem nivou. Ovo je postavilo višestruke izazove za sve naše zaposlene, radilo se u tri smene, kao i vikendima i praznicima.

  Nakon svega, možemo reći da smo ispunili misiju i da dugujemo veliku zahvalnost za timski rad i požrtvovanje svim našim zaposlenima, koji su pokazali izuzetnu odgovornost, a ono što se još jednom potvrdilo jeste to da se dobrom organizacijom, timskim radom i solidarnošću mogu uspešno realizovati i savladati najzahtevniji poslovni izazovi.

  • Trud i požrtvovanje medicinskog osoblja tokom pandemije bili bi gotovo uzaludni da nije bilo onog osnovnog – kiseonika. Vaši stručnjaci su se pokazali kao važna logistička podrška u ratu sa koronom. Na koji način ste još doprineli toj borbi?

  U lečenju kovida 19 važna je svaka karika zdravstvenog sistema – medicinsko osoblje, farmaceuti, proizvođači lekova, veletrgovine i drugi. Iskustvo iz prethodnih godinu dana nam govori da je samo dobro uređen sistem mogao da odoli ovakvim izazovima. Messer Tehnogas raspolaže sa četiri punionice medicinskog kiseonika, koje se nalaze u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu, kao i postrojenjem za proizvodnju tečnog medicinskog kiseonika u Smederevu. U periodima intenzivirane virusne aktivnosti, kada je broj obolelih i hospitalizovanih bio veliki, naše fabrike su radile na najvišem tehnološkom nivou, a u procesu proizvodnje i distribucije učestvovao je Messerov tim stručnjaka različitog obrazovnog profila. Velikom posvećenošću i odgovornošću dali smo podršku bolnicama u borbi sa koronom.

  Sem proizvodnje leka – medicinskog kiseonika, naše aktivnosti su bile usmerene i na proširenje kapaciteta podstanica za medicinske gasove, izradu gasnih instalacija i nabavku opreme koja je bila neophodna da pacijenti mogu da dođu do odgovarajuće kiseonične terapije.

  • Svedoci smo da je zaštita životne sredine postala jedna od jako važnih tema, ne samo u svetu već i kod nas. Na koji način Messer, kao kompanija koja ima veliki broj proizvodnih pogona i punionica, vodi računa o kvalitetu, bezbednosti, zdravlju i zaštiti životne sredine? 

  Naša kompanija je posvećena razvoju, implementaciji i unapređenju efikasnosti svojih sistema za upravljanje bezbednošću i zdravljem na radu, zaštitom životne sredine i sistemom kvaliteta, kroz preduzetnički talenat, dalekovidno razmišljanje i stalno unapređenje svojih procesa, čime se obezbeđuje dugoročni zajednički uspeh. Kao članica društva, kompanija Messer veoma ozbiljno shvata društvenu odgovornost prema svojim zaposlenima, prema društvu, životnoj sredini i kvalitetu svojih proizvoda.

  S obzirom na veliki broj proizvodnih pogona i punionica, koje su zastupljene na sedam lokacija u Srbiji i jednoj lokaciji u Crnoj Gori, mi na svakoj od njih imamo lice zaduženo za sprovođenje zahteva iz ovih oblasti, a na nivou Messer grupe postoji i SHEQ služba, koja obavlja poslove organizovanja, koordinacije i kontrole sprovođenja predmetnih aktivnosti na svim navedenim lokacijama.

  • Koji su prioriteti kompanije u ovoj godini i u narednom periodu?

  Messer Tehnogas se sada vraća svom redovnom poslovanju sa punom posvećenošću svim sektorima, kao i ispunjavanju njihovih zahteva i potreba.

  Naš prioritet predstavlja završetak započetih investicija, kao i pokretanje novih, što će nam pomoći u daljem razvoju.


  PRIRODNO OČUVANJE KVALITETA HRANE

  • Sve veće interesovanje za svežim i kvalitetnim prehrambenim proizvodima, što manje hemijski tretiranim – nameće proizvođačima zadatak da produže svežinu proizvoda bez veštačkih aditiva i konzervansa. Na koji način se koriste gasovi za očuvanje dobrog kvaliteta i svežine proizvoda?

  Naša kompanija prati i ispunjava sve strože zahteve potrošača za prirodnim očuvanjem kvaliteta hrane, bez aditiva i konzervansa. Pakovanje životnih namirnica (MAP – Modified Atmosphere Packaging) poseban je tretman već gotovih proizvoda koji štiti od oksidacije namirnice koje sadrže masti i aromatične materije, održava svežinu namirnica, obezbeđuje duži rok trajanja proizvoda bez promene ukusa i boje. Modifikovana atmosfera predstavlja vodeću tehnologiju očuvanja prehrambenih proizvoda, čime se postiže produženje veka trajanja upakovanih proizvoda od dva do pet puta, povećava se efikasnost proizvodnje i distribucije.

  Brzo zamrzavanje jagodičastog voća – takozvano šok zamrzavanje – tečnim azotom na ekstremno niskim temperaturama ne dozvoljava stvaranje velikih kristala unutar ćelija voća, čuva se kvalitet proizvoda, tako da, kada odmrznete ovakvu voćku, ona izgleda kao da je sada ubrana, sa potpuno očuvanim ćelijama, bez curenja soka. Voće se može i skladištiti na duži period u takozvanim kontrolisanim atmosferama, gde gasoviti azot čuva voće mesecima. Primenom našeg „banana” gasa za dozrevanje banana i paradajza reguliše se količina zrelih proizvoda na tržištu. Pakovanje vode, negaziranih napitaka i ulja vrši se ukapavanjem tečnog azota, sprečava se oksidacija proizvoda i vrši stabilizacija pakovanja – čvrstina boce ili limenke. Sloj inertnog gasa iznad vina ili voćnih sokova čuva ove proizvode od oksidacije, čuvajući aromu i kvalitet.


   

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Messer Tehnogas

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE