Do 18 časova 57.000 prijava za vakcinu: "Mladi, popunite obrazac za starije!"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Do 18 časova 57.000 prijava za vakcinu: “Mladi, popunite obrazac za starije!”

  Na portalu eUprava se do 18 časova oko 57.000 građana Srbije prijavilo za vakcinaciju protiv kovida-19, rečeno je u Kancelariji za IT i eUpravu.

  Na adresi www.uprava.gov.rs je puštena nova elektronska usluga za građane – iskazivanje interesovanja za vakcinom protiv virusa korona.

  Direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović rekao je ranije da je usluga veoma jednostavna i da nije potrebno da građani budu registrovani da bi je koristili.

  Da bi im obrazac bio validan, objasnio je Jovanović, potrebno je da građani ostave svoj JMBG, ime i prezime, mejl adresu i kontakt telefon.

  Pored toga, popunjavaju i detalje da li žele da se vakcinišu bilo kojom vakcinom koju je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva ili žele neku određenu vakcinu. Takođe, popunjavaju i deo o tome da li imaju neka hronična oboljenja.

  “Popunjavanjem te jednostavne forme, dobijaju i mejl i SMS potvrdu da su iskazali interesovanje”, rekao je Jovanović.

  Istakao je da se država odlučila na taj potez zbog bolje organizacije masovne vakcinacije koja u našoj zemlji predstoji.

  “Popunjavanje formulara je prvi korak da bismo videli zainteresovanost građana, a u sledećem koraku ćemo u skladu sa prioritetima koje je definisao Institut ‘Batut’ pozvati građane na vakcinaciju”, objasnio je Jovanović.

  Naveo je da je prioritet grupa građana od 75 i više godina, zatim od 65 do 74 godine, a onda zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Vojsci Srbije…

  Prijavljivanje nije vremenski ograničeno, a oni koji su iskazali interesovanje, mogu i da ga povuku ili promene.

  “Od četvrtka puštamo u rad i kontakt centar za one građane koji ne mogu da se snađu popunjavanjem elektronske forme i da na taj način iskažu interesovanje za vakcinacijom”, rekao je Jovanović.

  Poručio je i da mlađi ukućani mogu da popune obrazac za starije i ostave svoju mejl adresu i kontakt telefon, te ih je pozvao da pomognu starijima da se prijave.

  BioNTek: U 2021. godini dve milijarde doza vakcina

  Nemačka kompanija BioNTek ocenila je da će moći da proizvede dve milijarde doza vakcine protiv Kovida-19 do kraja 2021, znatno više od prethodnog cilja od 1,3 milijarde doza.

  Nemačka kompanija vezana za američki Fajzer, došla je do nove procene uzimajući u obzir “novi standard” koji dozvoljava davanje šest doza po flašici, umesto pet pokazuje dokument objavljen na njenom internet portalu.

  BioNTek takođe računa na proširenje sadašnjih instalacija, uključujući pokretanje druge lokacije za proizvodnju vakcina u Evropi, koja se očekuje u februaru u Marburgu, u Nemačkoj.

  Izvor: 021, agencije

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE