Dobra vest za planetu - EKOLOŠKI DUG najmanji u poslednjih 15 godina - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dobra vest za planetu – EKOLOŠKI DUG najmanji u poslednjih 15 godina

  Dan ekološkog duga pomeren je za više od tri nedelje u odnosu na prošlu godinu, jer je pandemija Covid-19 uzrokovala naglo smanjenje ljudskih aktivnosti.

  Mreža za globalni ekološki otisak (Global Footprint Network) izračunala je da Dan ekološkog duga pada 22. avgusta, kada se prelazi zamišljena granica održive potrošnje Zemljinih resursa i takozvanih ekosistemskih usluga za 2020. godinu.

  To je veliki pomak od prošlogodišnjeg preseka, do kojeg je došlo najranije do sada – 29. jula, i najbolji rezultat od 2005. godine.

  Prema istraživanju Mreže za globalni ekološki otisak, ovo se može prepisati smanjenom broju putovanja i usporavanju ekonomije zbog pandemije Covid-19.

  Međutim, samim tim što je nametnuto biće privremeno. Ljudska vrsta nastavlja da od prirode traži toliko resursa kao da na raspolaganju imamo 1,6 planeta.

  Na Dan ekološkog duga ljudska vrsta će da potroši sve prirodne resurse koje Zemlja može da obnovi za godinu dana – što uključuje i sposobnost prirodnih ekosistema za apsorpciju emisije ugljenika nastalih sagorevanjem fosilnih goriva.

  U regionu su sve zemlje 2020. već prošle svoj Dan ekološkog duga osim Albanije. Ova zemlja bez termoelektrana na ugalj će svoj teoretski kredit iscrpeti tek 24. oktobra.

  Slovenija je ponovo prva u Jugoistočnoj Evropi prekoračila svoj kapacitet, 26. aprila. Hrvatska je 31. maja, BiH 10 juna, CG 12. juna, Srbija 18. jula, Albanija 24. oktobra.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE