"Dogodine opravdano ZAMRZAVANJE zarada u javnom sektoru"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Dogodine opravdano ZAMRZAVANJE zarada u javnom sektoru”

  U 2021. godini potrebna je kontrola rasta penzija i plata, a opravdano bi bilo potpuno zamrzavanje zarada u javnom sektoru, naveo je Fiskalni savet.

  U izveštaju Efekti zdravstvene krize na fiskalna i ekonomska kretanja u 2020.  i preporuke za fiskalnu politiku u 2021. godini, Fiskalni savet je naveo da “država nema više toliko raspoloživih resursa za snažnu intervenciju jer se neracionalno zadužila za više od 600 miliona evra zbog isplate 100 evra punoletnim građanima” .

  “U takvim okolnostima deficit države iznosiće rekordnih sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug na kraju godine biće preko 60 odsto BDP-a”, naveo je Fiskalni savet.

  Dodaje se da je rast javnog duga posledica pre svega neumerenog povećanja plata u javnom sektoru od skoro deset odsto sa kojim se ušlo u 2020. godinu.

  Toliki rast plata bi, prema oceni Fiskalnog saveta, bio prevelik i da je ostvaren plan rasta BDP-a od četiri odsto u ovoj godini.

  Zbog toga je u 2021. godini neophodno svesti deficit na oko dva odsto BDP da bi se zaustavio rast javnog duga.

  Osim toga, kako je navedeno, treba povećati izdvajanja za gradnju infrastrukture i  zdravstvo.

  “Procenjuje se da će pad BDP u 2020. godini bit oko tri odsto, ali ako se u drugoj polovini godine ograniči kretanje građana pad bi mogao da iznosi oko pet odsto”,  ocenio je Fiskalni savet.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Petar

   Zasad vrrovatno da se stvari mogu tako postaviti...ali tek smo na pola godine i epidemije. Stvari mogu biti i gore, ali i bolje. Tako da ima smisla ograditi se tezom "za sada"...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE