Dogorelo do nokata: VANREDNE mera zbog radne snage, plate skočile 50%

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dogorelo do nokata: VANREDNE mera zbog radne snage, plate skočile 50%

  Dok plate u Hrvatskoj u prethodnih pet godina nominalno rastu po stopi od oko 4 odsto, u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj napreduju po stopama od 8 do 15 odsto godišnje, barem prema podacima njihovih nacionalnih statističkih službi i prema izveštajima agencija, piše istarski Novi list.

  Najdrastičniji je primer Rumunija u kojoj je zavladalo svojevrsno vanredno stanje jer vlada želi da spreči raspad zdravstvenog sistema i javnih službi, I zaustavi beg stručnjaka u razvijene zemlje. Zato bruto plate u toj zemlji već dve godine rastu po stopi većoj od 15 odsto, pre svega u javnom sektoru.

  Prosečna neto plata u Rumuniji početkom ove godine popela se na oko 620 evra, što je oko 50 odsto više nego pre dve godine. Samo prošle godine plate medicinskog osoblja, nastavnika i profesora skočile su oko 30 odsto, prema Romania Insideru. Budući da se osetio i manjak građevinskih radnika, njihove su plate početkom ove godine skočile za 40 odsto, zahvaljujući osetnom povećanju minimalne plate.

  Takođe, plate zaposlenih u rumunskom zdravstvu od marta su se povećale za dodatnih 70 odsto. Medicinska sestra ima platu od najmanje 556 evra, a ona s višom stručnom spremom najmanje 645 evra, ne računajući obilne bonuse. Lečnici ošte prakse primaju najmanje 1.960 evra. Zbog prekovremenih sati i rada u hitnoj službi lekari mogu mesečno da zarade i dvostruko više, tvrdi Romania Insider. Najbolje plaćeni zdravstveni radnici  primaju više od 4.000 evra mesečno.

  To ogromno povećanje primanja lekara u Rumuniji bilo je prvo planirano do 2022. godine, korak po korak. Ali vlada u Bukureštu odlučila je ubrzati stvari, jer je toj zemlji, očito, dogorelo do noktiju, piše Novi list.

  Sličan razvoj događaja zahvatio je ostale srednjoevropske zemlje, iako stanje u njima nije kao u Rumuniji. Bruto plate u Mađarskoj u prošle su dve godinama rasle po stopama od 12 ofsto, a početkom ove godine nastavljaju napredovati tempom od 10 odsto, prema državnoj statistici. Tome treba dodati da je svaka žena mlađa od 40 godina, s najmanje tri godine radnog staža, dobila pravo na državni kredit od 32.000 evra za podizanje dece, kojeg neće vraćati ako njena porodica bude imala prinove. U Češkoj bruto plate već dve godine rastu po stopi od oko 8 odsto, a u Poljskoj od 7 odsto.

  Izvor: Novi list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Kod nas su plate prvo bile zamrznute, a potom i umanjene za 10% što nigde nije uradjeno. Mi smo narod koji trpi poniženja i pati se. Ratnički narod, koji je imao najsurovije sankcije u istoriji UN, ratovao i na kraju 20-og veka, bio bombardovan, ratove izgubio, ali se i dalje pravi lud i misli da je u centru sveta. Dok drugi napreduju, mi nazadujemo i nestajemo, ali više volimo da se pravimo ludi nego da budemo hrabri i uredimo svoje živote...o potomcima da ne govorim...jer će ih biti sve manje i manje.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE