Dogovoren novi SAVETODAVNI aranžman Srbije sa MMF

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dogovoren novi SAVETODAVNI aranžman Srbije sa MMF

  Predstavnici Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dogovorili su danas novi savetodavni aranžaman Srbije sa tom finansijskom institucijom, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

  Sporazum o tom aranžamanu, nazvanom Instrument za koordinaciju politika, treba da odobre Upravni i Izvršni odbor MMF-a, što se očekuje u drugoj polovini juna.

  Novi aranžman Srbije sa MMF-om neće podrazumevati finansijsku podršku, već će biti isključivo savetodavnog karaktera, i trajaće dve i po godine, odnosno do kraja 2023. godine.

  “Nakon razgovora i detaljnih analiza, misija MMF-a ocenila je da se Srbija dobro nosi s pandemijom i da smo u 2020. imali jedan od najboljih ishoda u Evropi po pitanju privrednog rasta, što se duguje i snažnom odgovoru nosilaca ekonomske politike. MMF ocenjuje da su odlučni odgovori Vlade i NBS pomogli da se ograniče efekti pandemije na ekonomiju Srbije”, navela je NBS u saopštenju posle završnih razgovora sa misijom MMF-a.

  “Očuvali smo stabilnost…”

  Kako je istakla guverner NBS Jorgovanka Tabaković, ocena MMF-a je da je Srbija brzom i obimnom reakcijom, koordinacijom i proaktivnim pristupom postigla ciljeve – očuvana je proizvodnja, zaposlenost, likvidnost, povoljni uslove finansiranja i neophodno potrošačko i investiciono poverenje.

  “Očuvali smo stabilnost i sprečili smo da se pokrene spirala negativnih događaja izazvanih psihološkim i paničnim reakcijama tržišnih učesnika”, kazala je Tabaković.

  MMF je ocenio da se oporavak Srbije nastavlja u pravom smeru, ali i da su ekonomski izgledi i dalje pod snažnim uticajem neizvesnosti u pogledu trajanja pandemije i tempa vakcinacije u zemljama koje su ključni spoljnotrgovinski partneri Srbije.

  Stav misije MMF-a je da Srbija treba da nastavi s politikama kojima se podržavaju životi ljudi i njihova egzistencija, sve dok se ekonomski oporavak u potpunosti ne učvrsti

  .Ocena MMF-a je da je proces vakcinacije u Srbiji među najbržim u Evropi i da usled toga očekuju da će pandemija prestati u drugoj polovini ove godine, navela je NBS.

  U 2021. MMF projektuje rast BDP-a Srbije od 5%

  U 2021. godini MMF projektuje realan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije od pet odsto, pri čemu će država i ove godine u velikoj meri doprineti boljem ishodu dodatnim subvencijama za isplatu minimalnih zarada, podrškom sektorima koji su teško pogođeni krizom, kontinuiranom finansijskom pomoći domaćinstvima, značajnom dodatnom potrošnjom na zdravstvo i većim javnim investicijama.

  Ocena MMF-a je da potrebno ubrzanje strukturnih i institucionalnih reformi, kao i da u uslovima niske inflacije monetarna politika treba da ostane ekspanzivna i da se nastavi podrška dinarizaciji i rad na daljem razvoju tržišta kapitala.

  “S obzirom na snažan napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnih osam godina, novi aranžman će za cilj imati očuvanje postignutog, uz podršku nastavku sprovođenja strukturnih reformi kako bi se postigao još snažniji i održivi privredni rast”, kazala je Tabaković.

  Jedan od ciljeva: Usvajanje fiskalnog pravila

  U saopštenju Ministarstva finansija posle završnih razgovora resornog ministra Siniše Malog i predstavnika NBS sa misijom MMF-a navodi se da su neki od predloženih reformskih ciljeva u novom aranžmanu usvajanje fiskalnog pravila koje bi ograničilo visinu deficita u odnosu na javni dug, zatim usvajanje Strategije za razvoj tržišta kapitala sa pratećim akcionim planom, usvajanje akcionog plana za implementaciju politike vlasništva u državnim i javnim preduzećima.

  Mali je istakao da će najvažniji cilj novog aranžmana biti da se sačuvaju postignuti rezultati, kao i da se nastavi sa važnim strukturnim reformama kako bi Srbija mogla da dostigne još veće stope privrednog rasta.

  On je zahvalio šefu Misije Jan Кes Martejnu na poverenju u Srbiju i dosadašnjoj uspešnoj saradnji, te istakao da se raduje njenom nastavku.

  MMF očekuje da rast BDP-a Srbije bude oko četiri odsto u narednim godinama, kao i da se nastavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako bi javni dug ostao pod kontrolom, odnosno kako ne bi prešao 60 odsto BDP-a.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE