Brnabić: Biće vakcina ZA SVE, kreću ONLAJN prijave za imunizaciju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brnabić: Biće vakcina ZA SVE, kreću ONLAJN prijave za imunizaciju

  Imaćemo vakcinu za sve koji budu želeli da se vakcinišu, imamo dogovore sa različitim proizvođačima za osam miliona doza, što je potrebno za četiri miliona ljudi, naglasila je premijerka Ana Brnabić i najavila da će od ponedeljka građani moći elektronski da se prijavljuju za vakcinaciju.

  Biće dovoljno vakcina na rasplaganju za sve građane koji budu želeli da se vakcinišu protiv koronavirusa, rekla je Ana Brnabić nakon početka vakcinacije zdravstvenih radnika u Tiršovoj. Kaže je da očekuje da do kraja iduće nedelje u Beogradu, na Sajmu, bude otvoren prvi punkt za vakcinaciju.

  “Svi koji budu želeli da se vakcinišu, imaćemo vakcinu za njih. Imamo dogovore za osam miliona doza, što je potrebno za četiri miliona ljudi. Verujem da će samo taj broj biti dovoljan, ali ako bude potrebno imaćemo dodatne količine”, naglasila je Brnabić u izjavi novinarima.

  Kaže da je proteklih dana videla mnogo dezinformacija i lažnih vesti na tu temu. Rekla je da se širom Srbije vakcinišu zdravstveni radnici, i da je do sada oko 9.300 vakcinisano u prve dve prioritetne kategorije – gerontološki centri i zdravstveni radnici.

  “To je na zadovoljavajućem nivou. Planiramo u narednim danima ubrzanje programa vakcinacije građana”, dodala je ona, rekavši da je tokom praznika završen plan punktova za masovnu vakcinaciju, koji će iduće nedelje biti usvojen na Kriznom štabu.

  Prenela je da očekuje da do kraja iduće nedelje u Beogradu, na Sajmu, bude otvoren prvi punkt za vakcinaciju. Od ponedeljka, kako je kazala, građani će moći da se prijavljuju na sistem preko kojeg će moći da iskažu želju da se vakcinišu.

  Taj sistem je uspostavljen u saradnji sa Kancelarijom za informacionu tehnologiju i E-upravu.

  “Od četvrtka moći će i preko kontakt centra to da učine. Imaće opciju i da kažu da li žele bilo kojom vakcinom koja je odobrena da se vakcinišu ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom, da bi u sistemu mogli da planiramo dalje potrebe i sve te brojeve uključimo u plan masovne vakcinacije”, objasnila je Brnabićeva.

  Prenela je da Srbija u ponedeljak dobija 18.525 dodatnih vakcina Fajzer-Biontek. Takođe je kazala da su relevantne institucije Kine odobrile izvoznu dozvolu za Sinofarmove vakcine, kao i da se očekuje dodatnih pola miliona “sputnjik” vakcina.

  “Imamo sve preduslove da počnemo sa masovnom vakcinacijom”, poručila je Brnabićeva i istakla da će Srbija do kraja januara imati dva miliona vakcina, a u februaru se očekuje još dodatnih 1,3 do 1,5 miliona doza vakcina.

  “I sve tako do maja, juna, i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju. Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja koja će to završiti u Evropi“, rekla je Brnabić.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE