Dok drugi mole za SOCIJANU DISTANCU, u ovoj državi je ona PRIRODNA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dok drugi mole za SOCIJANU DISTANCU, u ovoj državi je ona PRIRODNA

  Dok mnoge države teško upravljaju drugim talasom koronavirusa, Finska je uspela da zaustavi rast novozaraženih, ali ne zbog restriktivnih mera. Naime, u ovome im je pomogao finski mentalitet, odnosno to što je Fincima fizičko distanciranje prirodna stvar.

  Iako Finska ima dobar rezultat u borbi protiv virusa i zbog svoje lokacije i gustine naseljenosti, ulogu igra i to što većina Finaca veoma ceni privatan prostor i samoću.

  “Zona privatnog prostora u Finskoj je možda malo šira nego u drugim evropskim državama. Volimo da nam ljudi budu udaljeni najmanje metar, inače nam je neprijatno”, rekao je Mika Salminen, direktor finske javne agencije za zdravlje THL.

  Anketa Eurobarometra pokazala je da 73 odsto Finaca smatra da su restriktivne mere uvedene u prvom talasu zaraze bile lako izdržljive, a njih 23 odsto je naglasilo da su “čak i poboljšale” njihov svakodnevni život.

  60% Finaca radilo od kuće

  Mnogi Finci su tada više vremena provodili u prirodi ili u svojim vikendicama.

  “Volimo da budemo sami dok lutamo šumama ili plivamo u jezerima, pa su mnogi Finci uživali u tome što su mogli da odu iz gradova”, rekao je Kristian Wahlbeck, direktor Finskog udruženja za mentalno zdravlje (MIELI).

  Finska je u aprilu imala najveći procenat onih koji su počeli da rade od kuće, njih gotovo 60 odsto, pokazalo je istraživanje Eurofounda.

  Oko 2,5 miliona od ukupno 5,5 miliona Finaca dobrovoljno je preuzelo vladinu aplikaciju za praćenje kontakata.

  Nakon prvog talasa, broj zaraženih u Finskoj gotovo je pao na nulu u julu, ali vlada je ipak odlučila da ostavi neke od najstrožih restrikcija koje se tiču ulaska u državu, što joj je omogućilo da u drugi talas uđe sa malim brojem zaraženih.

  U Finskoj je ukupno od početka epidemije zabeleženo 21.216 slučajeva koronavirusa, uključujući 375 umrlih.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Index.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE