Dolar pada, crnogorci likuju: Samo kredit za put JEFTINIJI za 100 mil. EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dolar pada, crnogorci likuju: Samo kredit za put JEFTINIJI za 100 mil. EUR

  Američki FED najavio da će nastaviti programirano smanjenje vrednosti dolara dok traje ekonomska kriza, a najkraće do 2023. godine, što je višestruko dobra vest za ekonomiju Crne Gore.

  Pad vrednosti dolara u odnosu na evro za oko 12 odsto od marta prošle godine višestruko je dobra vest za crnogorsku ekonomiju – potencijalne obaveze iz kredita za auto-put smanjene su za oko 100 miliona evra, Crna Gora je u boljoj poziciji za pregovore o osiguranju od valutnog rizika, kao i za najavljene pregovore sa kineskom Eksim bankom o reprogramu kreditnih obaveza koje počinju da dospevaju u julu ove godine.

  Ako dolar padne za još pet odsto, dug Crne Gore za auto-put bi bio niži nego kada je kredit uzet, pišu Vijesti.

  Direktor investicionog društva “Bull and Bear” Aleksandar Jovović napomenuo je da je u cilju borbe protiv recesije izazvane pandemijom virusa korona, početkom prošle godine, američka centralna bankarska institucija (FED) od marta prošle godine preduzela niz vanrednih mera.

  One su, dodao je Jovović, imale kao posledicu programirano slabljenje dolara kako bi podstakli domaći rast i konkurentnost izvoznih proizvoda.

  FED je najavio da će takve mere imati sve dok traje ekonomska kriza, odnosno najkraće do 2023. godine.

  Prema podacima Ministarstva finansija, 19 odsto javnog duga odnosi se na kredite i pozajmice u dolarima.

  Vrednost kredita od 944 miliona dolara za auto-put u martu prošle godine je iznosila 870 miliona evra, a prema sadašnjem kursu on vredi oko 770 miliona evropskih novčanica.

  Barska i Crnogorska plovidba ili Vlada Crne Gore u ime njih treba za deset dana da plate ratu od kredita za kupovinu brodova u iznosu od pet miliona dolara, koja će sada biti za oko pola miliona evra niža nego u januaru prošle godine.

  Vlada u julu treba da uplati prvu polugodišnju ratu za auto-put od 33,5 miliona dolara, čija će vrednost biti za oko tri miliona evra manja nego po kursu pre pandemije.

  Pad kursa dolara je značajno smanjio i postojeći javni dug. Na kraju marta prošle godine dug Eksim banci za do tada povučeni iznos kredita vredeo je 685 miliona evra, da bi u septembru iznosio 664 miliona evra, iako je između ta dva perioda povučeno još oko 22 miliona dolara. Da je ostao isti kurs, javni dug bio bi veći za oko 40 miliona evra.

  I pored značajnog pada dolara, vrednost kredita za auto-put u evrima se još nije vratila na iznos iz oktobra 2014. kada je tadašnja vlada uzela dolarski kredit za gradnju prve deonice auto-puta.

  Izvor: Vijesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE