Dr Delić upozorava za BIZLife: "Mi mere gotovo i da nemamo"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Delić upozorava za BIZLife: “Mi mere gotovo i da nemamo”

  Epidemiloška situacija u Srbiji konstantno je nepovoljna i trenutno nema nagoveštaja da bi uskoro moglo da se očekuje njeno poboljšanje, a veliki problem je nedostatak pravovremenog odlučivanja, odnosno zakasnele mere.

  Ovako trenutnu situaciju u Srbiji sa korona virusom vidi infektolog dr Dragan Delić.

  Visok broj novozaraženih pokazuje koliko je odlaganje mera problematično

  Delić za BIZLife portal ukazuje da je upavo svakodnevno otkrivanje između 3.000 i 4.000 novooinficiranih ljudi, a juče i više od toga, pokazatelj koliko je u stvari problematično odlaganje mera.

  “Mi mere gotovo i da nemamo”, upozorava.

  „Smatram da bi epidemiolozima trebalo ostaviti prostora da odlučuju o merama. Pravljenje balansa između epidemioloških mera i zdravstvene situacije i ekonomije i uslužnih delatnosti za mene je kao lekara neprihvatljivo, nestručno i nepojmljivo, takav balans se ne može praviti“,  izričit je Delić.

  Dr Delić navodi i da sve vreme nedostaje blagovremeno odlučivanje kada je u pitanju procena protivepidemioloških mera.

  „One su pogrešne i zakasnele, hronično kasnimo sa time, a epideologiju smatram kao preventivnu granu koja mora da vidi šta se dešava i u kom pravcu se situacija kreće i da idemo u susret problemima, a ne da čekamo da se virus toliko raširi“, ističe Delić i dodaje da nam vreme „nije saveznik“.

  U maju prerano ublažene, a posle se kaskalo sa merama

  On kaže i da su u maju prošle godine prerano ublažene, a da se potom kaskalo sa protivepidemiološkim merama kada se videlo da će doći do esklalacije širenja virusa.

  Prema njegovom mišljenju, u Kriznom štabu trebalo bi da budu prvenstveno naučnici, stručnjaci iz oblasti prevencije, imunologije, epidemiologije, i da oni insistiraju na merama, ističe Delić.

  Navodi i da je između ostalog, i situacija „u kojoj svi sve znaju“ koštala Srbiju i velike stope smrtnosti od Kovida 19, i da ona iznosi oko jedan odsto.

  „Mi gotovo da nemamo mere ili su one dosta skromne u odnosu na Evropu. Da li je moguće da u Evropi nema znanja pa oni imaju tako stroge mere, a da smo mi toliko pametni da da nam nije potrebno pooštravanje? Nama su potrebne strože mere budući da imamo veliki broj onih koji ne poštuju ni elementarne mere poput nošenja maski...“, kaže sagovornik BIZLife portala.

  Vakcinaciju vidi kao jedinu šansu da se situacija preokrene i virus suzbije, ali da je to prerano očekivati budući da je za to potrebno da imamo bar tri miliona vakcinisanih građana.

  Pored toga, imamo i one koji su preležali bolest i to bi zaista omogućilo veći kolektivi imunitet, ali smo sada još daleko od toga, kaže dr Dragan Delić.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Print Screen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE