Dr Janković: U velikom smo problemu, dolaze nam cele porodice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Janković: U velikom smo problemu, dolaze nam cele porodice

  Zamenik direktora KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, Radmilo Janković kaže za RTS da kao kliničar ne može da kaže da li smo na kraju trećeg ili početku četvrtog talasa, ali da može da kaže da smo u velikom problemu.

  Navodi da se ubrzano puni KC Niš, i da se dešavalo da po dva, tri člana iz jedne porodice premine.

  Niš je, posle Beograda, grad sa najviše inficiranih koronavirusom

  Brojke ne padaju, dolaze nam cele porodice i to je sve eskaliralo i ide nezaustavljivo ka komplikaciji. Imamo gotovo 50 odsto više pacijenata u KC Niš u odnosu na prethodnu nedelju. Ubrzano punimo kapacitete, Infektivna više nema mesta. I jako veliki broj teških pacijenata koji se preliva iz Vranja i Surdulice koje gotovo više da nemaju mesta ka Kruševcu i Nišu“, kazao je Janković.

  Juče je u Nišu bilo više od 200 novozaraženih, što je, napominje, apsolutno neprihvatljivo.

  „Oko Niške tvrđave su poznate kafane, mi moramo naredne dve do tri nedelje da zaboravimo na kafane da bismo sve te sretne trenutke ponovo doživeli. Ako ovako nastavimo ovo neće biti dobro“, kazao je Janković za RTS.

  Dodaje da smo „nažalost pokazali da smo svojeglavi“.

  „Moguće je zaraziti se posle prve doze vakcine i kod onih tipova vakcina gde se imunitet sporije stvara, kao kod ‘Sinofarmove’. Nešto ide brže kod drugih vakcina. Jedini magični ključ je masovna vakcinacija, mnogo masovnija nego što je ova, i pridržavanje mera. Ne mogu bitku dobiti lekari i moderni lekovi, samo vakcinacija i mnogo, mnogo bolje poštovanje mera“, ističe Janković.

  Navodi da nije član Kriznog štaba i da se tamo nalaze i lekari i političari.

  „Mislim da je apsolutno neprihvatljivo da napravimo društveni ambijent u pandemiji da se dogovorimo da svakog dana umre 20 do 30 osoba. Ne postoji alternativa i ekonomski modalitet, a kamoli da se natežemo da li će biti sat duže ili kraće. Ovo nije dovoljno preko vikenda, idemo u ozbiljan problem, smanjićemo i broj vakcinisanih sa ovolikim brojem zaraženih, opet ćemo napuniti bolnice. Apelujem na društvenu empatiju“, naveo je Janković.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE