Dr Stevanović apeluje: Vakcina da BUDE OBAVEZNA za zdravstvene radnike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Stevanović apeluje: Vakcina da BUDE OBAVEZNA za zdravstvene radnike

  Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministarom zdravlja Zlatiborom Lončarom, da situacija uopšte nije laka i da su bolnički kapaciteti za prijem kovid pacijenata samo za naredna 24 sata. Istakao je da će pokrenuti inicijativu da vakcina protiv kovida postane obavezna za zdravstvene radnike.

  Bolnice na granici popunjenosti, mesta za još 24h

  Doktor Goran Stevanović je u izjavi nakon satanka naveo da su bolnička mesta na granici popunjenosti za kovid pacijente.

  “Drugim rečima, imamo obezbeđena mesta za 24 sata i nešto više, iza toga moraju da se otvaraju novi kapaciteti”, rekao je Stevanović.

  Ukazao je da se priliv pacijenata danima ne smanjuje i da je dalje veliki priliv pacijenata koji zahtevaju ozbiljnu terapiju, hitan prijem i primenu velikih količina kiseonika, kao i da raste broj prijema u jedinice intenzivne nege.

  “Sve zajedno govori u prilog situaciji koja je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem”, poručio je Stevanović.

  Sve mlađi pacijenti, sve teže kliničke slike

  Naglasio je da je primetan veliki broj sve mlađih pacijenata sa težim kliničkim slikama.

  “I dalje jedan broj njih dolazi nakon sedam, osam ili čak deset dana samolečenja u kućnim uslovima”, naglasio je Stevanović.

  Ponovio je da su jedine mere koje daju rezultate nošenje maski, držanje distance i vakcinacija. “To je ono što nam je problem, jer se mere ne primenjuju u dovoljnoj količini”, dodao je doktor.

  Apel da se vakcinišu svi zdravstveni radnici

  Naglasio je da su svi rukovodioci kovid bolnica na sastanku zaključili da treba da se uputi apel i pokrene inicijativa da vakcina protiv kovida postane obavezna za zdravstvene radnike.

  “Time bismo prvo zaštitili same zdravstvene radnike, zatim bismo povećali stepen zaštite samih pacijenata i onih koji se leče od kovida i onih koji ne leče od kovida, a dali i jedan dopunski zamah daljoj vakcinaciji stanovništva”, naveo je Stevanović.

  Na pitanje koje bolnice će sledeće ući u kovid sistem, budući da su skoro popunjeni postojeći bolnički kapaciteti, Stevanović kaže da se “Selters” priprema da uđe u kovid režim.

  “Mi smo na granici popunjenosti kapaciteta intenzivnih nega, ‘Selters’ se priprema da uđe u sistem kovida najbrže moguće, odnosno kada bude bila potreba. To će najkasnije da se desi u petak. Ostale bolnice, Čačak, Novi Pazar, već imaju pripremljene kapacitete koji su u spremnosti da se odmah startuju kako bude rastao broj prijema”, rekao je Stevanović.

  Ukazao je da svaka od regionalnih bolnica ima još neko odeljenje ili dopunskih kapaciteta koji su spremni.

  Odgovarajući na pitanje da li se zna kada će biti sednica Kriznog štaba, Stevanović kaže da ih on ne zakazuje i da kada bude zakazana sednica javnost će biti obaveštena.

  Izvor: RTS

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Sasa

   Pacijenti u kovid bolnicama vec imaju kovid? Sta se dobija zastitom zdravstvenih radnika koji ne zele OVAKJVU vrstu zastite, obezbedite vi dovoljan broj zdr. radnika za normalno radno vreme i SANDARDE broja zdr. radnika na broj pacijenata, to bi bilo pametnije. Hvala vama na vakcinama ali nisu zdr. radnici ti koji sire kovid!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE