Dr Tiodorović za oštrije mere i natpis na kafane „PREDNOST ZA VAKCINISANE“

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Tiodorović za oštrije mere i natpis na kafane „PREDNOST ZA VAKCINISANE“

  Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je uoči sednice Kriznog štaba da se „mora očekivati neka vrsta zaoštravanja postojećih mera“.

  „Moramo očekivati neku vrstu zaoštravanja postojećih mera. To znači maske u zatvorenom prostoru, distanca i u zatvorenom i otvorenom prostoru, i dezinfekcija. Sve je to u ovom periodu prilično opalo. Vidimo da toga nije bilo u tržnim centrima, na skupovima, slavljima i kao posledicu na to sve imamo povećanje broja obolelih. Kod tržnih centara, negde još postoje kovid redari koji potenciraju da se nose maske, ali to se više ne praktikuje svuda“, objašnjava epidemiolog.

  Dr Tiodorović smatra da ukoliko se budu poštovale mere nema potrebe za ograničenjem rada ugostiteljskih objekata.

  „Ugostiteljima će biti upućen apel da svi njihovi radnici budu vakcinisani. Ovo može da važi kako za restorane, tako i za noćne klubove, i smatram da ne može da škodi da na ulazu u unutrašnjost objekta stoji natpis “Prednost imaju vakcinisani, oni koji su testirani i preboleli”. Na taj način bi se stvorila jedna atmosfera da svi budu upućeni na vakcinaciju ili testiranje. Da li se isplati da se svaki drugi, treći dan testirate, finansijski je to veliko opterećenje. Zato je savet vakcinišite se, bićete slobodni kao ptica na nebu! To nije samo neka propaganda, to je nešto normalno u svetu“, naglašava epidemiolog.

  Dr Branislav Tiodorović ukazuje na činjenicu da je ipak najveći broj novozaraženih došao sa letovanja.

  „Oni su stigli iz centra žarišta kao što su Grčka, Crna Gora i dalmatinska obala. Međutim zanimljiv je i broj naših radnika koji žive i rade u inostranstvu. Da bi ušli u zemlju, oni bi morali imati PCR test, ali za naše ljude čak ni to nije bilo ograničenje. Po ustavu i zakonu državljanin Srbije može uvek da uđe u zemlju, čak iako je bolestan. Mi smo imali situaciju da kada se uradi PCR toga dana, on je merodavan 48 ili 72 sata, ali čovek može i posle dva sata da se zarazi“, naglasio je dr Tiodorović.

  Izvor: Nova novine

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE