Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Drakonska kazna za J&J zbog kancerogenog pudera

Američki sud je naložio farmaceutsko-kozmetičkom gigantu, kompaniji Džonson i Džonson (J&J), da plati 4,7 milijardi dolara odštete za 22 žene koje su tvrdile da su zbog upotrebe njegovih proizvoda od pudera obolele od raka jajnika.

Porota je u američkoj saveznoj državi Misuri presudila da kompanija mora platiti početnu naknadu od 550 miliona dolara i 4,1 milijardu dolara odštete, objavio je BBC.

Tokom suđenja, koje je trajalo šest nedelja, žene i njihove porodice svedočile su da su obolele od raka jajnika nakon što su decenijama koristile puder za bebe i ostale proizvode od pudera.

Njihovi advokati tvrde da su u kompaniji još od 1970. godina znali da je njihov puder zagađen azbestom, ali nisu upozorili potrošače o rizicima.

U kompaniji J&J su te tvrdnje odbacili, naglašavajući da njihovi proizvodi ne sadrže azbest i da ne mogu da prouzrokuju rak. Iz farmaceutskog džina isticali su i da je nekoliko istraživanja pokazalo da je puder siguran, naglašavajući da je presuda proizvod “u osnovi nepravednog postupka” i najavili žalbu.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) naručila je istraživanje raznih uzoraka pudera, uključujući i onaj kompanije J&J. Istraživanje je sprovedeno od 2009. do 2010. godine i azbest nije pronađen ni u jednom uzroku.

Tužilac je rekao sudu u Misuriju da su FDA i J&J koristili pogrešnu metodu ispitivanja.

Trenutno se protiv farmaceutskog giganta vodi devet hiljada sudskih postupaka koji se odnose na njegov poznati puder za bebe, podseća BBC.

Izvor: RTS, FoNet

Foto: Promo

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE