Drakulić brani frilensere: Ja 17 godina NE PLAĆAM POREZ i nikom ništa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Drakulić brani frilensere: Ja 17 godina NE PLAĆAM POREZ i nikom ništa

  Plaćamo poreze više od milijardu godišnje i ni za šta se ne pitamo, kaže Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik, koji navodi da veliki privrednici mogu mnogo da pomognu državi, ali da do najavljivane saradnje – nikad nije došlo.

  Ono što je trend – svaka vlast rađa svoje tajkune. Danas je nažalost u Srbiji važno da si blizak vlasti, prave se te firme koje nažalost dobijaju veliki broj tendera, bar ono što čitamo i obavešteni smo, i mislim da to nije dobro. To treba da bude mnogo transparentnije, bilo bi jeftinije i ova država bi imala više para za neke druge stvari“, rekao je Drakulić gostujući na N1.

  Minimalna primanja – minimalan porez

  Drakulić smatra da mora da se podigne standard života građana i ističe da država mora da obezbedi da na minimalna primanja treba da se plaća minimalni porez od sedam, osam odsto, da se progresivno oporezuju oni koji imaju veća primanja, a ne da se plaća 56 odsto na 32.000 dinara.

  „Ono što želim da pošaljem kao poruku je da moramo da dignemo standard života ovih građana. To ćemo da uradimo i na ovaj način – što ćemo da štedimo na nekim tenderima, a i tako što ćemo da dignemo privatni sektor u Srbiji. Jer stvarno je sramota da imamo danas 50 odsto penzionera, koji procenat gore-dole, koji dobijaju 25.000 dinara, od toga ne može da se živi. I imamo minimalac koji je katastrofa“, kaže Drakulić, navodeći da ne može da se živi sa 32.000.

  Upitan kako država tretira velike domaće privrednike u odnosu na strane, a na konstataciju da ih obično nazivaju tajkunima, Drakulić kaže da ne misli da je tajkun i ističe – mi smo ljudi koji su uložili ogromne pare u svoju zemlju.

  „Nažalost političari u Srbiji – ne samo ova, već i prethodna vlada, koristeći trenutnu socijalnu situaciju u Srbiji, pokušavaju preko nas, „tajkuna“, da svale najveći deo krivice za relativno loše stanje u privredi – da smo opljačkali ovu zemlju itd. To traje od 2003. Jedini je Đinđić, po meni, shvatio pravu ulogu velikih srpskih privrednika“, rekao je i dodao da je nekadašnji premijer razgovarao sa njima i inicirao okupljanje velikih privrednika kako bi mogli zajednički da učestvuju u nekim velikim projektima u Srbiji.

  Nema brzog razvoja srpske privrede bez srpskog privrednika

  Kaže da klub Privrednik danas nema komunikaciju sa Vladom Srbije, iako su u njemu 62 najveća privrednika u Srbiji. Dodaje da da je premijerka 2017. u govoru klubu najavila saradnju, ali da do toga nije nikad došlo i ocenio da je to loše za Srbiju. Kaže da je u Davosu dobio 2020. godine poruku premijerke o tome da bi trebalo da se vide, ali nakon toga ništa se nije desilo.

  Plaćamo poreze preko milijardu godišnje i kao takvi ni za šta se ne pitamo, kaže. Dodaje da to nije dobro i naglašava: „Nema brzog razvoja srpske privrede bez srpskog privrednika… Od ukupno zaposlenih, van javnog sektora, dakle u privatnom sektoru, mi od 10 radnika zapošljavamo devet i – ništa… Ako je važnije da se stiču politički poeni…“

  Drakulić navodi da ono iskustvo koje imaju veliki srpski privrednici koriste strane firme, stranci, a „domaći ništa“.

  O subvencijama stranih investitora

  Govoreći o subvencijama stranih investitora, kaže da je bilo i onih od 84.000 evra po radnom mestu, a ranije čak i više od 100.000 evra.

  Ne znam tu računicu države, niko nikada nije objavio razlog zašto su tako velike subvencije, a imali smo i neke firme koje su otišle posle dve godine, kaže. S druge strane, dodaje da imamo velike srpske privrednike koji ih ne dobijaju.

  Pixabay

  „Ja ne znam u klubu Privrednika da je neko dobio subvenciju… Mi smo dobili neke sitne subvencije za zapošljavanje u nekom novom pogonu, ali za ako se ne varam oko 200 evra, što je neznatno u odnosu na ove sume o kojima govorimo“, naveo je.

  Ilustrujući odnos države prema srpskim privrednicima, kaže da država deset godina neće da sredi put pored njegove fabrike u Boljevcima, preko koga pređe 15.000 kamiona godišnje. Pred izbore tu su obećanja, a onda kad prođu – nema para, navodi.

  Za nas nema 120.000, ali ima 84.000 evra po radniku za strance… Na kraju ćemo verovatno mi da pokleknemo, pa kad smo uložili 24 miliona, uložićemo i 120.000, koje do sada iz principa nismo hteli da uložimo“, istakao je.

  O frilenserima

  Upitan o frilenserima i predlogu Vlade, kaže da mu najviše smeta to što se radi o oblasti koja nije bila regulisana pa stoga retroaktivno rešavanje problema nije korektno.

  Nije korektno da ih sada zadužujete za nešto što nije bilo predviđeno zakonom, mislim da im u ovom slučaju treba izaći u susret, pogotovo što država ima toliko stvari na kojima bi mogla da naplati porez, a ne naplaćuje, kaže Drakulić.

  „Kažu mi da postoji u Srbiji četiri miliona nelegalizovanih objekata, neka ne bude četiri miliona… Znam čoveka koji se zove Zoran Drakulić koji je 2004. prijavio objekat, sve legalno odobreno, od 2004. godine ja 17 godina ne plaćam porez na razliku neku u kvadratima, a zamislite to ako govorimo o dva, tri miliona objekata. Drugo, u Srbiji nismo uradili konverziju zemljišta… To su milioni kvadrata na koje građani Srbije ne plaćaju poreze. Meni je to neverovatno… Evo ja sam sam sebe prijavio danas da 17 godina nisam platio porez na nešto na šta bih normalno platio – niko me ne zadužuje, ja sam legalno sve to prijavio“, naveo je Drakulić i dodao – „porez za frilensere nije ni mesec dana ovog što pričam, govorimo o ogromnoj sumi“.

  Izvor: N1

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE