Drastičan pad prodaje automobila, ali su motocikli "eksplodirali"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Drastičan pad prodaje automobila, ali su motocikli “eksplodirali”

  Prodaja polovnih automobila u Srbiji smanjena je u periodu januar-novembar 2020. za osam posto u odnosu na isti period godinu ranije, dok je prodaja novih i lakih komercijalih vozila pala za 25 procenata, usled uticaja pandemije koronavirusa, prema analizi sajta polovniautomobili.

  Kako se precizira, tokom 11 meseci ove godine prodato je ukupno 128.121 polovnih automobila, naspram 139.383 jedinica prošle godine, dok je novih prodato 23.872 komada u odnosu na 31.602 vozila u istom periodu 2019.

  Nakon drastičnog pada prodaje tokom vanrednog stanja i prvog talasa koronavirusa, tržište polovnih automobila se oporavilo, pri čemu se od juna beleži veća prodaja nego što je to bio slučaj prošle godine.

  Samo u oktobru 2020, prodato je više od 15.000 polovnjaka, a u novembru 10.590. Ipak, dobri prodajni rezultati u drugoj polovini godine nisu uspeli da nadoknade pad prodaje iz prvog polugodišta.

  Kada je reč o novim vozilima, pad prodaje je bio najizraženiji u martu i aprilu. U martu 2019. godine prodato je 2.929 putničkih i lakih komercijalnih vozila, dok je u istom mesecu ove godine prodato gotovo upola manje, odnosno 1.519 komada. U aprilu je pad prodaje bio još drastičniji – sa 4.258 jedinica lani na samo 1.042 komada u aprilu ove godine.

  Ni nakon ukidanja vanrednog stanja interesovanje kupaca za nova vozila nije dostiglo prošlogodišnji nivo.

  Za razliku od kupaca polovnih vozila, kupci novih su najviše bili zainteresovani za automobile sa benzinskim agregatima, a tek 0,15 odsto kupaca se odlučilo za električni automobil.

  Situacija sa epidemijom koronavirusa očigledno je uticala na promenu vozačkih navika jednog dela građana, na šta ukazuje podatak da je od ukidanja vanrednog stanja zabeležen veliki rast prodaje novih mopeda, a naročito novih motocikala.

  U odnosu na prethodnu godinu, u prvih deset meseci ove godine prodaja mopeda skočila je za 12 odsto, a motocikala za čak 69 odsto.

  Koronakriza je uticala i na pad uvoza polovnih automobila. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do oktobra ove godine uvezeno je 7,0 odsto manje polovnih automobila nego u istom periodu lani.

  Pad je bio naročito izražen u prvoj polovini godine, da bi se stabilizovao u letnjim mesecima. Od jula do oktobra uvezeno je 49.919, a tokom istog perioda prošle godine 38.797 polovnih automobila.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE