Država poklanja KUĆE NA SELU: Ko će i kada imati pravo da je dobije?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država poklanja KUĆE NA SELU: Ko će i kada imati pravo da je dobije?

  Programom za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom čije sprovođenje planira Ministarstvo za brigu o selu predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima za njihovu kupovinu i adaptaciju, a Javni poziv za ovaj program trebalo bi da bude raspisan u prvom kvartalu ove godine.

  Program je izazvao je veliko interesovanje, kažu u ovom ministarstvu za BIZLife portal ali i pojašnjavaju da ipak neće biti reč o 150.000 praznih kuća, kako je prvobitno preneto.

  Broj kuća koje će biti dodeljen zavisi, pre svega, od visine opredeljenih sredstava, reona, realne ponude takvih kuća i zainteresovanosti.

  Prednost prilikom dodele kuća imaće porodice sa više dece.

  Program će biti sproveden pod jasno definisanim uslovima, bez prava otuđenja i u saradnji sa lokalnim samoupravama, ističu u ministarstvu i dodaju da je ustupanje slobodnog državnog zemljišta na korišćenje ideja ministra Milana Krkobabića i Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

  „Programom, dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom motivisaćemo mlade da ostanu, a neke da dođu i žive u selima Srbije. Кuće sa okućnicom do 30 ari, posebno ćemo nuditi u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju takozvane demografske crne tačke Srbije. Cilj nam je da ta sela koja su geostrateški i bezbednosno veoma značajna za Republiku Srbiju, naselimo mladim ljudima i time selima vratimo život“, kaže ministar Krkobabić.

  “Mladim bračnim parovima ćemo dati 150.000 praznih seoskih kuća”

  Prema podacima Akademijskog odbora za selo u Srbiji trenutno ima 150.000 napuštenih kuća, čiji je vlasnik poznat i 50.000 kuća u kojima niko ne živi i nerešenog su svojinsko-pravnog statusa.

  Cilj planiranog programa je unapređenje kvaliteta života u ruralnim sredinama kroz društvene i socijalne promene, kao što su povratak radno sposobnog stanovništva na selo, podsticanje razvoja ruralnih sredina i unapređenje života na selu, jačanje socijalnog potencijala ruralnih područja i socioekonomske povezanosti, poboljšanje demografske strukture kao preduslova za pokretanje i rast privrednih aktivnosti, objašnjavaju u ministarstvu.

  Što se tiče najavljenog ustupanja zemljišta u državnom vlasništvu, ideja je da se  zainteresovanima zemlja ustupa u zavisnosti od raspoloživosti i interesovanja u pojedinim rejonima, dokle god je obrađuju prema unapred određenim proizvodnim  programima predviđenim od strane stručnih službi za tu geografsku oblast.

  Prema podacima Akademijskog odbora za selo, u Srbiji ima blizu 200.000 hektara neiskorišćene državne zemlje.

  Ideja je da se tako obrađivana zemlja može prenositi i na naredne generacije, odnosno nasleđivati dokle god se obrađuje prema predviđenim uslovima, ali da ne prelazi u vlasništvo.

  Ostale predložene mere Nacionalnog tima za preporod sela Srbije su i da se formira državni Fond za razvoj seoske infrastrukture,  posebni finansijski podsticaji za mlade bračne parove, žene i decu koji žive na selu, smanjenje stope poreza na dodatu vrednost za poljoprivredne zadruge i potpuno oslobađanje većine poreza u pograničnim i brdsko-planinskim područjima.

  Takođe, predloženo je i osnivanje Nacionalnog garantnog fonda radi osiguranja minimalnih proizvodnih cena za osnovne poljoprivredne proizvode,  osnivanje državne Agrarne razvojne banke, i osnivanje Poljoprivredne komore Srbije, podsećaju u ministarstvu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Saša Đorđević

  What's your reaction?

  Komentari

  • Tragac za Istinom

   Da,da, da ..... sve ce biti bas tako i Pravedno Raspodeljeno, Srbija je Sodoma i Gomora i Takva je i Ova Raspodela kuca, Sodomska i Gomorska, Nece biti Pravedno.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE