Dug Srbije IPAK NIJE bezbedan? DRI: Javni dug 62 odsto BDP

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dug Srbije IPAK NIJE bezbedan? DRI: Javni dug 62 odsto BDP

  Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović izjavio je da javni dug Srbije iznosi 62 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

  Najviši državni funkcioneri isticali su da javni dug Srbije sigurno “drže” ispod 60 odsto BDP, dok prema zakonu, javni dug ne bi smeo da bude veći od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda.

  Prema podacima Ministarstva finansija od pre samo nekoliko dana, javni dug Srbije je na kraju novembra protekle godine iznosio 26,65 milijardi evra, odnosno 56,8 odsto BDP.

  Na samom “ulasku” u novu 2021. godinu, i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je potvrdila da je dug Srbije “bezbedan” ispod ispod 60 procenata BDP.

  Mali PONOSAN na javni dug: Jedina ISTINA – nismo prezaduženi

  Pejović je na konferenciji za novinare izneo podatak da je DRI prošle godine izvršila reviziju rada više od 130 subjekata, od kojih su 32 dobila pozitivnu ocenu, na 96 se odnosi mišljenje sa rezervom, dok su četiri dobila negativnu ocenu.

  Prema Pejovićevim rečima, 435 milijardi dinara je iznos pogrešno iskazanih podataka u finansijskim izveštajima. Radi se o greškama, precizirao je Pejović.

  U 10 ministarstava “slaba” interna revizija

  Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je osam ministarstava u 2019. godini imalo uspostavljen propisan sistem politika, procedura i aktivnosti na ostvarivanju ciljeva interne finansijske kontrole, što čini njih 44 odsto, a da su kod deset ili 56 odsto utvrđene određene slabosti.

  “Najčešće slabosti su se odnosile na to da pojedina ministarstva nisu donela strategiju upravljanja rizicima ili akcioni plan, kao i da nisu utvrdila zadatke i rokove”, naveo je Pejović predstavljajući izveštaj “Efikasnost uspostavljanja interne finansijske kontrole u ministarstvima” za 2019. godinu.

  Pejović je podsetio da je obaveza uspostavljanja interne revizije za korisnike javnih sredstava propisana Zakonom o budžetskom sistemu 2009. godine kao i obaveze centralne jedinice za harmonizaciju pri Ministarstvu finansija.

  “Nisu propisane nikakve kazne za one koji nisu uspostavili internu reviziju”, istakao je Pejović ocenio da nije dobro što ne postoje nikakvi mehanizmi za utvrđivanje odgovornosti za nesprovođenje propisa.

  On je kazao da je 17 od 18 ministarstava u 2018. godini normativno uspostavilo jedinice interne revizije, međutim nisu ih u potpunosti kadrovski upotpunili.

  Izvor: N1, Danas, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE